Nieuws/Binnenland
370018865
Binnenland

Agenten met automatische wapens beschoten

Vuurgevecht en achtervolging in Amsterdam: waardetransport van ’tientallen miljoenen’ overvallen

Een politieauto total loss na de wilde achtervolging bij Amsterdam. Inzet: beelden van een arrestatie.

Een politieauto total loss na de wilde achtervolging bij Amsterdam. Inzet: beelden van een arrestatie.

AMSTERDAM - Zeven verdachten zijn aangehouden na een schietpartij en een overval op een waardetransport woensdagmiddag in Amsterdam-Noord. Een van de verdachten is omgekomen. Er was een wilde achtervolging ontstaan - volgens getuigen ook met auto’s in hoge snelheid over het fietspad - die bij Broek in Waterland ten einde kwam. De verdachten zijn daar een weiland in gevlucht. „Het is een wonder dat er geen agenten en burgers zijn geraakt.”

Een politieauto total loss na de wilde achtervolging bij Amsterdam. Inzet: beelden van een arrestatie.

Een politieauto total loss na de wilde achtervolging bij Amsterdam. Inzet: beelden van een arrestatie.

Volg onderaan dit bericht de tweets van misdaadverslaggever Mick van Wely.

Er wordt nog verder gezocht naar voortvluchtigen. Woensdagmiddag is een zevende verdachte opgepakt bij Rotterdam. Die persoon werd op de A16 bij Kralingen aangehouden, meldt de politie woensdagavond. „Recherche-onderzoek zal moeten uitwijzen of diegene iets met de Amsterdamse zaak te maken heeft.”

Agenten zijn gedurende de vlucht door de verdachten met automatische wapens beschoten, meldt een zegsman aan De Telegraaf. Zo is onder meer een surveillance-auto van de politie zwaar onder vuur genomen. Op de Meeuwenlaan ontstond na de overval een vuurgevecht tussen agenten die in de buurt waren en de zwaarbewapende verdachten. Dat gebeurde onder meer op een parkeerplaats, vlak bij een supermarkt. „Kennelijk dachten de overvallers dat de politie niet meteen terug zou schieten, met hun gewone wapens”, zegt een politiewoordvoerder daarover.

„De agenten hebben bijzonder angstige momenten gekend. Ik leef ook mee met de chauffeurs van het geldtransport. Het vuurwapengeweld moet een grote impact hebben gehad op omwonenden en bedrijven in Noord en in onze buurgemeente Broek in Waterland”, laat burgemeester Femke Halsema weten in reactie op de gebeurtenissen.

De verdachten werden vanuit Amsterdam achtervolgd door tal van politiewagens. Ze zijn in zeker twee auto’s gevlucht. Bij Broek in Waterland renden vijf verdachten een weiland in. Daarbij is opnieuw veelvuldig geschoten, zegt een politiewoordvoerder. Zeker twee verdachten zijn gewond geraakt. Of de dode verdachte door een kogel van agenten is overleden, is nog niet duidelijk. De verdachten bleven in het buitengebied boven Amsterdam op achtervolgende agenten schieten. Twee van hen zouden zich in een kliko hebben verstopt. Een ander werd te grazen genomen door een politiehond.

De beoogde buit van de overvallers zou vele tientallen miljoenen bedragen. Er wordt een bedrag van 50 miljoen genoemd, melden goed ingevoerde bronnen aan De Telegraaf. Het zou gaan om onder meer goud en diamanten. Meerdere overvallers zouden uit het buitenland afkomstig zijn. Het gaat om Belgische en Franse criminelen, bevestigen meerdere opsporingsbronnen. De politie wil hier om onderzoeksredenen niet verder op ingaan.

In het dorp ten noordoosten van Amsterdam is ook een auto uitgebrand, waarschijnlijk een vluchtauto. In het buitengebied waren grote rookwolken te zien. Ook elders duiken beelden op van uitgebrande voertuigen. Op sociale media gaan beelden rond van agenten die gewapend door het dorpje heen rennen. Iemand heeft ook uit zijn raam gefilmd hoe een vermoedelijke verdachte door een groepje politiemensen wordt geboeid.

De verdachten waren op de vlucht na een overval op een waardetransport op de Meeuwenlaan in Amsterdam-Noord, bij het pand van Schöne Edelmetaal, waar onder meer in goud wordt gehandeld. Ook daar werd meerdere malen geschoten.

Een raam van een omwonende in Broek in Waterland zou geraakt zijn door een kogel. In een video is te zien hoe een groepje verdachten die een weiland inrennen door de politie wordt beschoten. Op andere camerabeelden rijdt een auto dwars door een hek de achtertuin in. De verdachten springen eruit en gaan ervandoor.

"De kogels vlogen om je oren"

„Het gebeurde letterlijk voor onze deur”, vertelt dorpsbewoner Richard-Jan Roks die in zijn woning aan de Galggouw rustig aan het werk was. „Je denkt dan: wat gebeurt hier? Maar ik had al vrij snel door dat het serieus was. Van alle kanten kwam er politie. We hoorden gierende banden en zagen een auto langs rijden en allemaal agenten. Die brulden: ’deuren op slot’ en toen begonnen ze te schieten.”

Ook moeder Monique schrok zich rot. „Wij bleven allemaal binnen want het was hartstikke eng. De kogels vlogen om je oren. Bij de oppas van mijn dochter die een paar huizen verderop woont, vloog er een kogel door het raam aan de voorkant. Bij de meiden die daarnaast wonen vloog een kogel door het slaapkamerraam. Er was paniek”, vertelt ze.

Tekst loopt onder de foto’s door.

Een uitgebrande auto in een buitengebied bij Amsterdam.

Een uitgebrande auto in een buitengebied bij Amsterdam.

Politie in Broek in Waterland. Op de achtergrond een van de gestrande auto’s.

Politie in Broek in Waterland. Op de achtergrond een van de gestrande auto’s.

Vlak na de schietpartij ontstond een achtervolging in een buitengebied bij Amsterdam.

Vlak na de schietpartij ontstond een achtervolging in een buitengebied bij Amsterdam.

Persconferentie

De Amsterdamse politie hield woensdagavond een persconferentie over de gewapende overval en achtervolging. Volgens de politie heeft de inzet van een van de helikopters een doorslaggevende rol gespeeld in het pakken van de overvallers. Het plaats delict wordt verder bewaakt door zwaarbewapende agenten. De politie spreekt van extreem geweld tegen agenten en uitzonderlijk veel politie-inzet. Het zou gaan om professionele criminelen. „Het is een wonder dat er geen agenten en burgers zijn geraakt. Er zijn heel veel verdachten bij betrokken en het feit dat ze met automatische wapens aan de gang zijn gegaan, dat is niet niks.”

„De tientallen politiemensen die erbij betrokken waren zijn nu aan het debriefen en moeten ook allemaal hun emoties kwijt. Want er is op hen geschoten en ze hebben zelf geschoten, dat gaat je allemaal niet in de koude kleren zitten”, aldus de woordvoerder. Er zijn inmiddels tientallen rechercheurs op de zaak gezet.

Moed en doortastendheid

Het optreden van de politie was gedurfd, zegt Jan Struijs van de Nederlandse politiebond die stelt de overvallers ’niet de eerste de besten waren’. „Op het moment dat je weet dat je collega is beschoten met automatische vuurwapen, en dat je met zoveel moed en doortastendheid er alles aan doet om verdachte aan te houden, dat is ongekend moedig”, zegt Struijs. „Dat dwingt heel veel respect af. Mijn mailbox loopt over van burgers die de bond belden, om de collega’s te bedanken. Mooi om die reactie mee te krijgen.”

Tips? Stuur een bericht naar de whatsapp tiplijn via de link of zet ons nummer in uw telefoon: +31 613650952.