Nieuws/Binnenland

Dumoulin & co eerste kanshebbers sinds ’gouden generatie’

De magie van de regenboog

Door Raymond Kerckhoffs

Joop Zoetemelk, de wereldkampioen van 1985.

Joop Zoetemelk, de wereldkampioen van 1985.

Hollandse Hoogte

BERGEN - Krijgen we 32 jaar na Joop Zoetemelk eindelijk weer een Nederlandse wereldkampioen die de regenboogtrui mag aantrekken? Dit weekeinde strijden Tom Dumoulin en consorten weer om dat ene doel: de witte trui met de vijf gekleurde banen. Het kledingstuk is zó bijzonder, dat Zoetemelk in 1985 een extra Tour de France reed om de trui maar zo vaak mogelijk te kunnen dragen.

Joop Zoetemelk, de wereldkampioen van 1985.

Joop Zoetemelk, de wereldkampioen van 1985.

Hollandse Hoogte

Sinds de gouden generatie van Hennie Kuiper (1975), Gerrie Knetemann (1978), Jan Raas (1979) en Zoetemelk (1985) is er geen Nederlandse man meer in geslaagd om in de wegwedstrijd bij de profs de belangrijkste titel van het jaar te veroveren. Maar Nederland heeft momenteel een sterke wielerlichting en het zou zomaar kunnen dat morgen Tom Dumoulin, Lars Boom, Bauke Mollema, Wout Poels of Niki Terpstra op het wereldkampioenschap in het Noorse Bergen op het hoogste podium belandt.

Vandaag al is de beurt aan de vrouwen, waar olympisch kampioene Anna van der Breggen, Marianne Vos en Annemiek van Vleuten zelfs de topfavorieten zijn. Een ongekende luxe op een WK, waar het Wilhelmus deze week al drie keer heeft geklonken.

LEES HIER HET COMPLETE VERHAAL