Nieuws/Binnenland
370889870
Binnenland

Rapport: vreemdelingendetentie vaak vergeefs

Uitzetting de mist in door fouten van overheid

Den Haag - Bijna tweeduizend vreemdelingen zijn in vijf jaar tijd vanuit gevangenschap op straat gezet na missers van de Nederlandse overheid. Dat gebeurde bijvoorbeeld nadat de verkeerde juridische grondslag werd gebruikt, een onzorgvuldig besluit werd opgesteld of omdat een nieuwe asielaanvraag te lang op de plank bleef liggen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) dat donderdag wordt gepubliceerd. Het rapport dient als advies aan staatssecretaris Broekers-Knol (Asiel) over terugkeer van ongewenste migranten. In veertien procent van de gevallen moest de detentie worden opgeheven door gebreken van de overheid die volgens onderzoekers vermijdbaar zijn.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de afgelopen jaren steeds vaker bewaring werd ingezet als noodgreep. Zo is de inzet tussen 2015 tot 2019 bijna verdubbeld tot 3729. Vreemdelingenbewaring wordt ingezet om iemand die niet zelf wil vertrekken beschikbaar te houden voor een uitzetting. Zo wordt voorkomen dat iemand de benen neemt en in de illegaliteit belandt.

Onthutsend beeld

Het rapport schetst een onthutsend beeld van de effectiviteit van het opsluiten van vreemdelingen in Nederland. Het systeem lijkt onder meer vast te lopen doordat sommige migranten de procedure moedwillig frustreren, constateert de ACVZ. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij de aanvraag van de benodigde reisdocumenten om terug te keren naar het land van herkomst.

Het lukt bij slechts 12 procent van de Algerijnen en 13 procent van de Marokkanen om ze gedwongen uit te zetten. Dat betekent dat slechts een op de tien migranten uit Marokko en Algerije vanuit detentie uit Nederland vertrekt, terwijl dat vertrek wel het doel van ’vreemdelingenbewaring’ is. Ook bij migranten met een andere afkomst lukt het lang niet altijd om ze vanuit detentie het land uit te krijgen, concluderen onderzoekers. Slechts de helft van de totale groep vertrekt aantoonbaar naar een land van herkomst buiten de Europese Unie.

Een deel van de vreemdelingen die niet meewerkt aan de terugkeer heeft een criminele achtergrond, blijkt nadat de ACVZ tachtig dossiers onder de loep nam. Bijna de helft was veroordeeld of verdacht van een strafbaar feit. Het gaat om uiteenlopende misdrijven, zoals winkeldiefstallen en straatroof. Wel plaatst de ACVZ de kanttekening dat de cijfers wellicht niet representatief zijn voor de complete groep die achter de tralies wordt gezet.

De ACVZ adviseert de Nederlandse overheid om onder andere te investeren in de relaties met landen die niet of onvoldoende meewerken aan het terugnemen van vreemdelingen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo