Nieuws/Binnenland

Reddingswerkers emotioneel onthaald

Door Jorn Jonker

De Telegraaf

Schiphol - Reddingswerkers van USAR zijn na hun harde werk op Sint-Maarten weer aangekomen op Schiphol. Het was zondagochtend een emotioneel weerzien met de familie.

De Telegraaf

De ’achterblijvers’ in Nederland juichten en applaudisseerden toen hun helden de ontvangsthal inliepen. Onder de vlag van USAR hielpen deze brandweerlieden, agenten, personeelsleden van Defensie en medici de afgelopen weken bij de eerste hulp na orkaan Irma.

’Kunnen we erg trots op zijn’

Minister Plasterk (Koninkrijksrelaties) ontving ze bij de gate en bedankte de reddingswerkers en hulpverleners voor hun diensten. „Het is bijzonder om te weten dat er zulke mensen onder ons zijn. Die hun plunje zak klaar hebben liggen voor als er ergens een ramp gebeurt en dan gewoon gaan. Daar kunnen we erg trots op zijn”, zegt de minister.

De bewindsman constateert dat ze erg goed werk hebben gedaan. „De mannen en vrouwen in oranje zijn een begrip geworden daar.”

Coördinatie noodhulp

Inmiddels zijn ongeveer dertig van de in totaal 62 reddingswerkers terug. De rest van de groep arriveert op diverse vluchten in de loop van zondag en maandag. Het team van USAR.NL is aan het werk geweest om de noodhulp te coördineren op het Caribische eiland.

Het team verleende onder meer assistentie bij het opstarten van de ambulance- en brandweerzorg. Verder zijn alle 34 scholen op het eiland bezocht en zijn waar nodig werkzaamheden verricht, zodat de scholen weer open kunnen.