Nieuws/Binnenland
370987356
Binnenland

Aantal coronapatiënten op ic’s onder de 200, gemiddelde aantal besmettingen daalt iets

ZEIST - Voor het eerst in iets meer dan een week liggen er minder dan 200 coronapatiënten op de intensive cares. Op die ziekenhuiskamers liggen nu 196 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

In de afgelopen dag zijn veertien ic-bedden vrijgekomen. Het is de grootste daling sinds 8 juli.

Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen steeg de afgelopen dag wel iets, van 439 naar 450, maar over het algemeen gaat de lijn nog steeds omlaag. Begin augustus lagen meer dan 500 mensen vanwege corona op die zalen.

In totaal liggen nu 646 mensen in het ziekenhuis vanwege Covid-19. Dat is het laagste aantal in meer dan twee weken. Het is de vierde achtereenvolgende dag waarop het totale aantal opgenomen patiënten daalt.

Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) daalt het aantal nieuwe opnames langzaam maar zeker. In de afgelopen 24 uur zijn 86 coronapatiënten op een verpleegafdeling of ic opgenomen. In de laatste zeven dagen belandden 565 mensen vanwege corona in het ziekenhuis, gemiddeld zo’n 81 per dag, en dat is het laagste peil in drie weken. Eind juli en begin augustus waren er gemiddeld meer dan 100 nieuwe opnames per dag.

Vanwege de drukte in de ziekenhuizen worden coronapatiënten soms verplaatst naar andere delen van het land. In de afgelopen dag zijn zeven mensen overgebracht naar een andere regio. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni. De spreiding werd eind juli hervat en in bijna drie weken tijd zijn al meer dan 50 coronapatiënten verplaatst.

Besmettingen

Het aantal nieuwe coronagevallen daalt nog wel, maar steeds langzamer. De lijn wordt vlakker en vlakker.

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 2718 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is iets meer dan in de vorige dagen, maar het is gebruikelijk dat het aantal nieuwe gevallen in de loop van de week oploopt. Vorige week vrijdag waren er iets meer dan 2900 positieve tests.

De 2718 positieve tests komen omgerekend neer op 15,6 op elke 100.000 Nederlanders. Voor de veertigste dag op rij zit Nederland boven de zogeheten signaalwaarde. Bij meer dan 7 positieve tests bij 100.000 mensen gaan alarmbellen af en zijn mogelijk maatregelen nodig. Van september tot juni zat Nederland 272 dagen achter elkaar boven die grens.

In de afgelopen zeven dagen zijn 16.368 positieve tests geregistreerd, gemiddeld 2338 per dag. In de week tot en met donderdag waren er gemiddeld 2365 besmettingen per dag aan het licht gekomen. Het is wel het laagste niveau sinds 8 juli, ruim een maand geleden.

Amsterdam telde de meeste nieuwe gevallen. In de hoofdstad kregen 202 inwoners te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. In Rotterdam kwamen er 160 positieve tests bij en in Den Haag 105. Daarna volgen Utrecht (77) en Almere (46). In 31 gemeenten testte niemand positief.

Het aantal gemelde sterfgevallen steeg met 6. Het gaat om inwoners van de gemeenten Rotterdam, Venlo, Hilversum, Duiven, Berkelland en Losser. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden. Het kan soms een tijdje duren voor een sterfgeval is geregistreerd.

In de laatste week zijn 42 sterfgevallen gemeld, gemiddeld 6 per dag. Ongeveer een maand geleden, bij het begin van de huidige golf waren er zo'n 10 meldingen van sterfgevallen per week.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop