Nieuws/Buitenland

Blauwhelmen gedood door aanslag in Mali

TIMBOEKTOE - Drie Bengalese militairen van de vredesmacht van de Verenigde Naties in Mali zijn zondag om het leven gekomen door een aanslag in het noorden van het Afrikaanse land. Vijf andere blauwhelmen raakten ernstig gewond toen een explosief ontplofte tijdens de begeleiding van een konvooi tussen de steden Anefis en Goa.

De VN-missie maakte de nationaliteit van de betrokken militairen niet meteen bekend, maar het Bengalese leger liet later weten dat het om Bengalezen ging. Ook vier van de vijf gewonden komen uit Bangladesh.

Volgens het ministerie van Defensie in Den Haag waren bij het vooral geen Nederlanders betrokken. Nederland neemt sinds 2014 deel aan de missie in Mali. Vorig jaar werd de bijdrage nog verlengd, al werden de Nederlandse helikopters teruggehaald en werd ook het aantal militairen verminderd. Nederland draagt tot zeker eind dit jaar met 290 militairen bij aan de VN-missie Minusma.

Mali wordt regelmatig opgeschrikt door terreur van islamistische militanten, ondanks de aanwezigheid van de blauwhelmen. In het noorden van Mali heerst een machtsvacuüm waar jihadistische groepen gebruik van maken om in de hele regio aanvallen uit te voeren.

Lees meer over