Nieuws/Buitenland
37237448
Buitenland

50 koeien gestolen uit weiland België

Laiche - Vijftig koeien zijn vrijdagnacht gestolen uit een weide in Laiche in het zuiden van België. De opmerkelijke diefstal moet hebben plaatsgevonden tussen vrijdagavond 21.30 uur en zaterdag 16.30 uur. Kort voor die tijd had de landeigenaar zijn koeien nog in de weide gezien. De schade loopt in de duizenden euro’s.

Buurtbewoners zeggen dat ze vrijdagnacht rond vier uur lichten hebben zien branden, maar niemand heeft de dieven op heterdaad kunnen betrappen. Het parket is een onderzoek gestart, maar volgens Nieuwsblad wordt gevreesd dat de dieren al naar het buitenland zijn afgevoerd.

Volgens de Boerenbond gaat het om een zeldzaam diefstalgeval. Het is weleens gebeurd dat één of twee dieren van een weide worden gestolen, maar nog nooit zoveel. „Je hebt ook verschillende mensen en meerdere vrachtwagens nodig om zoveel dieren over te laden”, zegt Vanessa Saenen, woordvoerster van de Boerenbond. „De koeien zijn natuurlijk wel geoormerkt. Als ze worden geslacht in het buitenland zullen die oormerken opduiken. Maar wellicht zal het slachten illegaal gebeuren.”

De koeien zijn van het ras Salers en hebben een gemiddelde waarde van ongeveer 1.500 euro, afhankelijk van hoe slachtrijp het dier is. „Voor die landbouwer betekent dit sowieso een enorm verlies.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo