Nieuws/Binnenland
37238775
Binnenland

Gelderse FM-zender verstoort radioverkeer Schiphol: piloten horen muziek

SCHIPHOL - Het radioverkeer met de vliegtuigen die landen op Schiphol is de afgelopen weken geregeld verstoord. De boosdoener was een FM-zender uit Gelderland, die weliswaar een vergunning had maar zich niet aan de regels hield, meldt de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Op de frequentie die wordt gebruikt voor instructies aan naderend vliegverkeer was diverse keren muziek te horen.

Het Agentschap Telecom heeft de zender uit de lucht gehaald, waarmee de verstoring ophield. Een woordvoerder zegt dat het een evenementenzender was die tijdelijk werd gebruikt voor een inzamelingsactie. Volgens hem werd de storing veroorzaakt door ofwel een te hoge mast, ofwel onjuist gebruik van de apparatuur of een te hoog vermogen waarmee werd uitgezonden, maar hij kon niet zeggen welk van de drie.

LVNL meldt dat er geen sprake is geweest van een acuut gevaarlijke situatie. Maar een verstoring van radioverbindingen in de luchtvaart vormt wel degelijk een risico, omdat er dan geen contact is tussen de luchtverkeersleiders en de piloten. Dat kan er mogelijk toe leiden dat vliegtuigen in het drukke luchtruim rondom Schiphol elkaar te dicht naderen omdat een piloot een instructie te laat doorkrijgt, aldus LVNL.

Jaarlijks komen er geregeld meldingen van piloten over muziek die stoort op de luchtvaartband, veelal afkomstig van etherpiraten. Dit jaar ging het om tien meldingen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop