Nieuws/Binnenland
372658551
Binnenland

NVWA: kwart van onderzochte kinderbedjes zeer onveilig

DEN HAAG - Bij vijf van de twintig kinderbedjes die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorig jaar onderzocht, is sprake van een ernstig veiligheidsrisico. De tekortkomingen die werden geconstateerd leveren een reële kans op beknelling van ledematen, hoofdletsel of verstikkingsgevaar, aldus de organisatie. De NVWA adviseert mensen deze kinderbedjes niet te gebruiken voor kinderen tot 4 jaar.

Bij drie andere kinderbedjes werden minder risicovolle tekortkomingen geconstateerd. De verkoop van alle acht kinderbedjes is verboden. Op de website van de NVWA staat een overzicht met foto’s van de onderzochte kinderbedjes. Op de website veiligheid.nl kunnen ouders en verzorgers lezen waar ze op kunnen letten bij de aankoop van een kinderbed.

Kinderbedden die niet voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen veroorzaken risico’s. De kinderbedjes zijn onder andere onderzocht op stabiliteit, openingen en afstanden tussen onderdelen, afstanden tussen bedbodem en opstaande zijden en de bevestiging en sterkte van de bedbodem.