Nieuws/Buitenland
373284290
Buitenland

Mediabedrijf maakte documentaire over aanslag op Charlie Hebdo

Dader ’machete-aanval’ Parijs is moslim (18) uit Pakistan: twee journalisten gewond

Het Franse leger haast zich naar de plaats waar meerdere mensen gewond raakten.

Het Franse leger haast zich naar de plaats waar meerdere mensen gewond raakten.

PARIJS - Bij een ’machete-aanval’ in Parijs zijn twee personen zwaargewond geraakt. Eerder spraken Franse media nog over vier slachtoffers, maar dat lijkt niet te kloppen.

Het Franse leger haast zich naar de plaats waar meerdere mensen gewond raakten.

Het Franse leger haast zich naar de plaats waar meerdere mensen gewond raakten.

De Franse politie heeft twee arrestaties verricht. De hoofdverdachte is opgepakt in de omgeving van de Place de la Bastille, een belangrijk plein in de Franse hoofdstad. Hij werd in bebloede kleding aangetroffen. De 18-jarige man uit Pakistan was bekend bij de veiligheidsdiensten, melden Franse media die zich baseren op politiebronnen. Hij zou eerder dit jaar al zijn opgepakt met een steekwapen. Het is nog onduidelijk waar de tweede verdachte, een persoon uit Algerije, is gearresteerd. Ook is nog onduidelijk wat het motief was voor de aanval.

Aanklagers van de speciale antiterrorismeafdeling hebben een onderzoek ingesteld. Een bron binnen de politie meldde dat na de aanval een verdacht pakketje was gevonden, maar dat zou onschadelijk zijn geweest. Twee bronnen bevestigen dat ook een mes is gevonden. Een van de bronnen spreekt over een machete, de ander over een slagersmes.

Zeker zes stations van de Parijse metro zijn om veiligheidsredenen tijdelijk dichtgegaan. De autoriteiten roepen mensen op om uit de buurt te blijven. Ook zijn enkele scholen in de omgeving uit voorzorg gesloten. Premier Jean Castex, burgemeester Anne Hidalgo van Parijs en minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zijn op de plek des onheils.

Documentaire

De twee slachtoffers zijn in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. De slachtoffers, een man en een vrouw, zouden werknemers zijn van het persbureau Premières Lignes, zo wordt aan Franse media bevestigd. Het mediabedrijf hielp bij de productie van een documentaire over de aanslag voor het Amerikaanse HBO, de Britse omroep BBC en het Franse France 2.

De politie was na het incident met zwaargewapende teams en verschillende busjes door Parijs aan het rijden. „Mijn zoon was aan het sporten in de buurt”, vertelt een getuige tegen Le Parisien. „Hij hoorde mensen schreeuwen en zag een man wegrennen met een groot mes. Er waren gewonde vrouwen en mannen. Wij woonden hier vijf jaar geleden ook al, natuurlijk, dit zijn traumatische herinneringen.”

Aanslagen

Bij het satirische blad vielen in 2015 twaalf doden toen moslimextremisten de redactie aanvielen. In Frankrijk worden inmiddels vermeende handlangers berecht van de extremisten die achter dat bloedbad zitten. Het Franse blad publiceerde vanwege het begin van dat proces opnieuw cartoons van de islamitische profeet Mohammed.

Brandweermannen brengen een van de gewonden naar de ambulane.

Brandweermannen brengen een van de gewonden naar de ambulane.

De afgelopen tijd heeft Al-Qaeda nieuwe oproepen gedaan om een aanslag te plegen bij Charlie Hebdo. Achtergronden van het incident zijn op dit moment volgens de politie nog niet bekend.

In binnen- en buitenland wordt met woede gereageerd op de aanval. Onder meer EU-baas Charles Michel heeft zijn steun uitgesproken.