Nieuws/Buitenland

AfD-partijvoorzitter Petry scheidt zich af

Frauke Petry

Frauke Petry

AFP

BERLIJN - De partijvoorzitter van de Alternative für Deutschland (AfD), Frauke Petry, heeft de dag na de Duitse verkiezingen verklaard geen deel uit te willen maken van de fractie van de AfD. Petry verraste vriend en vijand met haar escalatie van de conflicten binnen de AfD, zo kort na de stembusgang.

Frauke Petry

Frauke Petry

AFP

De rechts-populistische AfD won zondag 12,6 procent van de stemmen en komt voor het eerst in de Bondsdag. Petry is in een kiesdistrict in het zuidoosten van voormalig Oost-Duitsland met ruim 37 procent van de stemmen tot parlementslid gekozen. De AfD is nu de derde partij van het land en krijgt 94 van de 709 zetels, de zetel van Petry meegerekend.

ZIE OOK: Nederlaag voor Duitse regeringscoalitie

Petry ligt al lang overhoop met andere topfiguren van de AfD, met name de lijsttrekkers Alexander Gauland en Alice Weidel. Ze gaf met hen en andere AfD kopstukken maandag een persconferentie in de Bondsdag en zei tot verbazing van de omstanders dat ze niet in de AfD-fractie wil.

’Niet afgesproken’

Vervolgens blies ze de aftocht. Haar collega Jörg Meuthen, co-voorzitter van de AfD, verontschuldigde zich verbaasd tegenover de journalisten over het plotselinge vertrek van Petry. „Dit is niet met ons afgesproken”, aldus Meuthen.

Voor de stembusgang keerde Petry zich tegen Gauland en Weidel. Meuthen verweet Petry dat ze door publiekelijk afstand te nemen van de lijsttrekkers, zich onaanvaardbaar opstelde. Journalisten vroegen of de AfD nu is opgesplitst. Gauland zei dat hij dacht dat Petry in haar eentje op pad gaat en dat de AfD-parlementariërs niet achter haar aan gaan.

Lees meer over