Nieuws/Buitenland
373598725
Buitenland

44 doden in noordoosten VS door Ida, noodtoestand uitgeroepen

TRENTON/NEW YORK - Het noodweer dat het noordoosten van de Verenigde Staten heeft geteisterd, heeft in de staten New Jersey, New York en Pennsylvania aan zeker 44 mensen het leven gekost. De uitlopers van de orkaan Ida die eerder in de week in de zuidelijke staat Louisiana aan land was gekomen, hebben er tot uitzonderlijk hevige neerslag, tornado’s en talrijke overstromingen en modderstromen geleid. In New Jersey en New York is de noodtoestand uitgeroepen.

In New Jersey zijn 23 mensen om het leven gekomen, meldde gouverneur Phil Murphey donderdag op Twitter. „Het ging vooral om mensen die in hun voertuigen verdronken door overstromingen, wij rouwen met de nabestaanden.”

In de stad New York zijn volgens de politie 13 mensen om het leven gekomen als gevolg van de tropische storm, in het nabijgelegen Westchester stierven drie mensen. Volgens nieuwszender NBC overleden elf van de mensen in New York omdat ze in de kelder van hun huis in de val zaten. In een voorstad van Philadelphia lieten vier mensen het leven, in Connecticut overleed een politieagent toen zijn auto werd meegesleurd door het water.

In New Jersey en New York is de noodtoestand uitgeroepen.

In New Jersey en New York is de noodtoestand uitgeroepen.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag de noodtoestand in zowel New York als New Jersey uitgeroepen, zodat hulpverleners vanuit de federale overheid meer steun krijgen bij de reddingswerkzaamheden. Biden prees de „heldhaftige” brandweer van New York voor het redden van mensen uit ondergelopen metrostations.

In het centrum van de stad New York werden recordhoeveelheden neerslag gemeten. Burgemeester Bill de Blasio noemde het noodweer en de talrijke overstromingen in de stad „historisch.” Er zijn ook metroverbindingen ondergelopen en treinen en vluchten zijn uitgevallen als gevolg van de wateroverlast.

Gouverneur Kathy Hochul van de staat New York riep op tot verbetering van de infrastructuur, waar de staat volgens haar al veel in investeert. Zij riep verzekeraars op schadeclaims voortvarend af te handelen.