Nieuws/Binnenland
373640328
Binnenland

Spectaculair einde bezoek prinses Amalia aan Aruba

Prinses Amalia.

Prinses Amalia.

Oranjestad - Met een feestelijk uitgeleide van een brassband heeft prinses Amalia met haar ouders een tweedaags bezoek aan Aruba afgesloten. Nadat het gezelschap eerder een voorstelling had gekregen over de Arubaanse geschiedenis, nodigde de band de drie uit om onder hun begeleiding naar de royale bus te brengen. De Oranjes konden de heupen zelf ook niet stilhouden bij de opzwepende drums van de band en een carnavalsgroep.

Prinses Amalia.

Prinses Amalia.

De avond was begonnen op een plein vlak achter het parlementsgebouw, waar lokale ondernemers en artiesten hun beste beentje voor zetten.

Het koninklijk gezelschap werd overladen met cadeautjes afkomstig van kraampjes die ze bezochten. Snoep, geurkaarsen, armbanden, kettingen, kunst en drank; het gevolg van de koning ging bepakt en bezakt de markt over. We zullen het niet in een keer opdrinken, verzekerde de koning na het accepteren van een fles drank.

Eerder op de dag had Willem-Alexander samen met Amalia een voetbaltraining bezocht op het eiland, onder luid gejoel van veel jonge voetballertjes die voor het eerst in hun leven een prinses zagen. Amalia leek ontroerd door het enthousiaste onthaal.

Minder gezellig was het dinsdag op de universiteit. Daar onderbrak een student annex politica een presentatie door een lied in te zetten. Ze bleek herstelbetalingen te eisen in het verlengde van de excuses voor het slavernijverleden van Nederland. De dame werd afgevoerd.

Hoewel er maandag ook een handjevol demonstranten aanwezig was bij een dansoptreden waar het koninklijk gezelschap naar kwam kijken in het stadje San Nicolas, toonde de overgrote meerderheid van het publiek zich twee dagen enthousiast dan wel nieuwsgierig over de komst van de Oranjes. Langs de route zaten ook geregeld mensen met vlaggetjes en soms ook oude oranje voetbalshirts te zwaaien, hopend om een glimp van de visite op te vangen.

Woensdag brengt de marine het koninklijke trio naar Curaçao, waar koning, koningin en prinses ook twee dagen officieel op visite gaan.