Nieuws/Binnenland
373926726
Binnenland

Rutte op de bres voor ambtenaren

’Zet ambtelijke top niet collectief bij oud vuil’

DEN HAAG - Het functioneren van topambtenaren moet niet in de Kamer geëvalueerd worden, vindt premier Rutte. Hij haalde gisteravond fel uit naar Kamerleden die de ambtelijke top ’wegzetten als een banencarrousel’.

Rutte vindt het niet kunnen dat ’ambtelijk Nederland collectief bij het vuil wordt gezet’, zei hij in het debat over de reorganisatie van de Belastingdienst.

De minister-president sprak zich in een debat over een reorganisatie bij de Belastingdienst fel uit tegen het „met naam en toenaam” bespreken van ambtenaren. Ook tijdens dat debat maakten Kamerleden zich daar weer schuldig aan, zei Rutte. Ministers en staatssecretarissen zijn politiek verantwoordelijk voor het werk van ambtenaren en die moeten worden aangesproken door de Kamer: „Ambtenaren kunnen zich hier niet verdedigen.”

Henk Kampdoctrine

Het „over-, overgrote deel” van de top doet goed werk, voegde Rutte daar aan toe. Als Kamerleden zo fel blijven over ambtenaren, wordt het volgens hem steeds lastiger om topambtenaren te vinden. Die worden zo zelfs „vogelvrij”, zegt de premier. „Ik ben van de Henk Kamp-doctrine”, zei Rutte. „Die zei dat er maar twee mensen verantwoordelijk zijn: de minister en de staatssecretaris.”

Een deel van de oppositie reageerde verontwaardigd op het pleidooi van Rutte. SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat de premier een topambtenaar niet „jubelend kan binnenhalen” om vervolgens „de Kamer de mond te snoeren” als er kritiek is op die ambtenaar.