Nieuws/Binnenland
374030589
Binnenland

Persconferentie vervroegd naar 2 november

De Jonge: kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen

DEN HAAG - Het aantal coronapatiënten dat opgenomen moet worden in het ziekenhuis loopt harder op dan verwacht, zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Het kabinet beraadt zich op extra maatregelen. Het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd eerder met een advies te komen. Ook het besluit en de persconferentie over aanvullende maatregelen, eerder gepland op vrijdag 5 november, is vervroegd naar volgende week dinsdag.

De Jonge wees erop dat de ziekenhuisopnames harder stijgen en eerder dan verwacht. Daarmee komt volgens hem ’het volgende risiconiveau in beeld en dat betekent ook dat het kabinet zich zal moeten beraden op aanvullende maatregelen’. Het kabinet zal aan het OMT vragen de situatie van nu goed te analyseren en te adviseren tot welke maatregelen dit moet leiden.

„We zien namelijk dat we al een hoge vaccinatiegraad hebben, 87 procent van de volwassen mensen heeft zijn eerste prik al gehad, maar we zien ook, 13 procent van de mensen die niet gevaccineerd is. Als je kijkt in de ziekenhuizen is die situatie precies andersom”, zei de CDA-bewindsman na afloop van overleg met de meest betrokken ministers.

Corona is hiermee ’een epidemie geworden van niet-gevaccineerde mensen die ook elkaar onderling het meest besmetten, zelf het grootste risico lopen op besmetting, zelf het grootste risico zijn op een besmetting van anderen, zelf het grootste risico lopen op ziekenhuisopname. Als je dat op je in laat werken, zul je je daartoe moeten verhouden.”

Volgens de minister is het draagvlak gering onder mensen die gevaccineerd zijn om nog beperkingen opgelegd te krijgen. „Intussen zien we dat als we geen maatregelen nemen, de zorg wordt overlopen, dat uw operaties en de operaties van uw familieleden en andere mensen die gevaccineerd zijn mogelijkerwijs worden uitgesteld."

Omdat de ziekenhuizen al niet meer toekomen aan alle inhaalzorg en er geen selectie aan de poort zal plaatsvinden, zijn extra beperkingen zowat onvermijdelijk. „Makkelijke keuzes zijn er niet”, zei De Jonge, die zich voor een ’dilemma’ geplaatst ziet. „Je wil niet onnodig maatregelen opleggen die beperkend zijn in economische zin. Hoe eerlijk is het om maatregelen te nemen die de héle samenleving treffen?” Zelf heeft hij nog geen antwoord op die vraag.

Maandagmiddag werd bekend dat het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opgelopen tot bijna 800, het hoogste aantal sinds 9 juni.

Voor het corona-overleg sprak De Jonge ook bij de informateurs over wat nodig is in de periode na deze coronacrisis. Nederland moet beter bestand worden tegen dit soort pandemieën. „Dat we minder afhankelijk zijn van het buitenland als het gaat om onze vaccinontwikkeling en de ontwikkeling van onze medicijnen. En we zullen moeten zien dat we de aanstuurbaarheid van de zorg versterken, ook in tijden van crisis”, aldus de minister. De zorg moet volgens hem bij een crisis centraler georganiseerd kunnen worden dan nu het geval is.

Donderdag advies

Het Outbreak Management Team (OMT) komt donderdag met een advies over het stijgend aantal besmettingen met het coronavirus, zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en OMT-lid. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) had het OMT gevraagd om eerder met een advies te komen.