Nieuws/Binnenland
374232923
Binnenland

Defensie neemt disciplinaire stappen tegen Marco Kroon

DEN HAAG - Ridder Militaire Willems-Orde Marco Kroon wordt vanwege het carnavalsincident niet ontslagen, maar het ministerie van defensie plaatst hem wel gedwongen over naar een andere functie. Hij gaat zich bij de Koninklijke Landmacht bezig houden met veteranenzaken.

Daarnaast brengt het departement een zogeheten ambtsbericht over de oorlogsheld uit. Dat geldt intern als een zware sanctie voor wangedrag. In de praktijk betekent het meestal dat bijvoorbeeld bevorderingen niet meer aan de orde zijn.

Kroon zit nu nog bij de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht en houdt zich ook daar vooral bezig met veteranenzaken. Daarnaast fungeerde hij als visitekaartje voor de krijgsmacht. Zijn hoogste baas – de Commandant Landstrijdkrachten – heeft besloten de ridder terug te halen naar het hoofdkwartier en hem daar onder zijn directe leiding te laten werken. Er wordt een nieuwe functie voor hem ingesteld. Kroon mag ook weer in uniform verschijnen.

Volgens een zegsman van het departement wordt de maatregel gesteund door minister Bijleveld (Defensie). De zaak Kroon gold voor haar als een hoofdpijndossier. De straffen volgen op Kroons veroordeling in december vorig jaar vanwege een incident tijdens carnaval 2019.

De rechter achtte bewezen dat de majoor een politieman een kopstoot zou hebben gegeven en zijn geslachtsdeel liet zien aan agenten die hem aanhielden. Beide ontkende Kroon. Hij werd veroordeeld tot honderd uur dienstverlening en ging in hoger beroep. Dat loopt nog, maar is vertraagd door de coronacrisis.

Volgens defensie is de zaak hiermee in principe intern afgedaan. Alleen wanneer een vonnis in hoger beroep anders uitpakt, zal het ministerie de zaak opnieuw bekijken. Voor zijn Willems-Orde hebben de sancties geen gevolgen. Die wordt alleen afgenomen bij veel zwaardere straffen.

’Blij’

Via zijn raadsman Geert-Jan Knoops laat Marco Kroon weten blij te zijn na veertien maanden geschorst thuis zitten weer zijn uniform aan te mogen trekken en aan de slag te kunnen. „Majoor Kroon wil als geen ander zich blijven inzetten voor defensie. Dat is hem vandaag mogelijk gemaakt. En daar is hij blij om”, aldus zijn advocaat.