Nieuws/Binnenland
374442
Binnenland

Raad van State kritisch:

’Zorg alleen maar duurder door plan eigen risico’

Den Haag - De vier formerende partijen krijgen van de Raad van State een flinke oorvijg om het bevriezen van het eigen risico via het verhogen van de zorgpremie.

Het adviesorgaan wijst erop dat door het plan de zorguitgaven alleen maar zullen stijgen en dat het nieuwe kabinet het indammen van de zorgkosten er niet bepaald eenvoudiger op heeft gemaakt.

Voor chronisch zieken biedt het formatieplan ook al weinig soelaas. Volgens de Raad van State schieten zij er slechts een paar euro per jaar mee op. Het adviesorgaan ziet dat als ’geen wezenlijke verandering’.

De formerende vier en dan met name CDA en CU besloten de dag na Prinsjesdag om het eigen risico voor volgend jaar te bevriezen op 385 euro. Zonder ingrijpen was dat 400 euro geweest. Om het te kunnen bekostigen gaat de zorgpremie met zo’n negen euro per jaar omhoog.

Voor het plan is een wetswijziging nodig die met spoed door zowel de Eerste- als Tweede Kamer moet worden aangenomen.

Uit de wetswijziging blijkt dat het plan ertoe leidt dat er volgend jaar 140 miljoen euro extra aan zorg moet worden uitgegeven. Een eigen risico van 400 euro heeft namelijk een groter remmend effect op zorggebruik dan een eigen risico van 385 euro. Het Rijk moet bovendien 11 miljoen euro extra uitgeven aan zorgtoeslag. Dat vloeit naar mensen met de kleinste inkomens. Zij worden voor de duurder uitpakkende zorg gecompenseerd.

Vanavond debatteert de Tweede Kamer over het nieuwe plan. De nieuwe oppositie wil dat het Rijk het bevriezen van het eigen risico uit eigen zak betaalt en dat de zorgpremie dus niet omhoog gaat. Een echte oplossing is dat niet, want ook dit geld is geld dat door het publiek bijeen is gebracht, zij het via belastingen.