Nieuws/Buitenland
374583790
Buitenland

’De baby valt niet te redden’

Placenta van zwangere vrouw losgekomen tijdens reis op Malta: mag geen medische abortus

MALTA - Een Amerikaanse vrouw die zestien weken zwanger is, zit vast in een ziekenhuiskamer op Malta nadat de placenta van haar ongeboren baby gedeeltelijk loskwam. De situatie vereist een medische abortus, maar op het eiland gelden zeer strenge abortuswetten. Ondertussen stijgt de kans op een infectie voor de vrouw, en vreest ze steeds meer voor haar eigen leven.

Andrea Prudente (38) genoot van een vakantie met haar partner Jay (45) op Malta toen ze plotseling bloed begon te verliezen. In het ziekenhuis kreeg het koppel te horen dat de placenta gedeeltelijk los was gekomen en dat de baby niet levend geboren zou worden. Maar omdat het hartje van het kind nog klopt, mogen de artsen niet ingrijpen. Op het eiland in de Middellandse Zee gelden immers erg strenge abortuswetten.

„Pas wanneer het hart van het kindje stopt met kloppen, kan het ziekenhuis ingrijpen”, zegt haar man tegen BBC. „Of wanneer Andrea moet bevallen of zelf ernstig ziek wordt door een infectie, dan mag het hier ook volgens de wet.”

Blootgesteld aan risico’s

Het koppel zit ondertussen al een week vast in een ziekenhuiskamer, wachtend op een van deze scenario’s. Jay is bang dat de situatie van zijn vrouw elk moment verslechtert. „Door de scheiding van de placenta van de baarmoeder, met het membraan volledig gescheurd en de navelstreng van de baby die door Andrea’s baarmoederhals steekt, loopt ze een hoog risico op infectie”, zegt hij. „Een infectie die kan worden voorkomen.”

„De baby valt niet te redden, zeggen de dokters. Daar kunnen we niets meer aan veranderen. Niet alleen zijn we nu een dochter verloren, het ziekenhuis verlengt elke dag Andrea’s blootstelling aan de risico’s”, klinkt het nog. „Deze procedure had in twee uur kunnen worden volbracht, zonder Andrea in gevaar te brengen en ons de kans te geven om te beginnen met rouwen. In plaats daarvan wordt dit een lange en moeilijke situatie.”

Noodevacuatie

Het koppel bekijkt nu de mogelijkheden voor een medische noodevacuatie naar het Verenigd Koninkrijk. Als de situatie wordt erkend, kan de reisverzekering bemiddelen. Het is overigens niet de eerste keer dat dit op Malta gebeurt. In 2017 moest een Franse toeriste geëvacueerd worden na een soorgelijke situatie.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop