Nieuws/Buitenland
374831678
Buitenland

Verdachte van brandstichting in Kaapstad aangehouden

KAAPSTAD - De Zuid-Afrikaanse politie heeft een man aangehouden die ervan wordt verdacht de brand te hebben gesticht die een natuurgebied en historische panden van de universiteit van Kaapstad verwoest. De zondagmorgen aan de voet van de Tafelberg uitgebroken brand woedt nog steeds als gevolg van erg harde wind. De autoriteiten hebben talrijke studenten en bewoners uit de omgeving opgeroepen te vertrekken.

De brand begon bij een groot monument ter nagedachtenis aan Cecil Rhodes (1853-1902), de mijnbouwmagnaat en politicus die er onder meer naar streefde het Britse Rijk in Afrika uit te breiden. Het monument is eerder doelwit geweest van vandalen omdat Rhodes als kolonist omstreden is, maar volgens plaatselijke media is de verdachte een dakloze die er een vuurtje stookte. Het monument staat enkele honderden meters van de imposante oude gebouwen van de in 1829 gestichte universiteit, die ook een toeristische trekpleister vormen.

De brand heeft er onder meer een bibliotheek met waardevolle historische boekwerken en de oudste windmolen van Zuid-Afrika verwoest. In het natuurgebied van de Tafelberg woedt ook brand en volgens het nationale parkbeheer duurt de bestrijding van de vlammenzee mogelijk nog dagen.