Nieuws/Buitenland
37582
Buitenland

Schutter waarschuwde FBI

FBI: Esteban Santiago hoorde IS-stemmen

FORT LAUDERDALE - De man die vrijdag (lokale tijd) vijf mensen doodschoot op de luchthaven van Fort Lauderdale is zeer waarschijnlijk een Irak-veteraan. Het zou gaan om de 26-jarige Esteban Santiago. Dit meldde de lokale sheriff.

Waarschijnlijk handelde de schutter alleen. De FBI houdt volgens de autoriteiten nog alle scenario’s open, inclusief terrorisme. Hij bevond zicht echter niet op de radar van de inlichtingendiensten wegens mogelijke banden met terroristen.

Waarschuwing

Santiago, die bij zijn arrestatie een militair identiteitsbewijs bij zich droeg, had in november aan FBI-agenten verteld dat zijn geest werd beheerst en hij IS-stemmen hoorde. Hij werd daarop naar een psychiatrische inrichting gestuurd, aldus een anonieme bron binnen justitie.

De veteraan diende van 2007 tot 2016 in de Nationale Gardes van Puerto Rico en Alaska. Met de eerste werd hij van april 2010 tot februari 2011 uitgezonden naar Irak. Daarvan kwam hij terug als „een ander persoon”, zo zei een tante op de Amerikaanse omroep MSNBC.

In Alaska maakte Santiago zich schuldig aan drie lichte vergrijpen: in 2015 beging hij een verkeersovertreding en kon hij geen verzekeringsbewijs laten zien. In 2016 werd hij veroordeeld voor het toebrengen van materiële schade.

Tijdens zijn diensttijd ontving hij meerdere militaire onderscheidingen. In augustus werd hij wegens onvoldoende prestaties overgeplaatst naar de reservisten. Santiago woonde in Alaska waar hij werkte voor een beveiligingsbedrijf.