Nieuws/Binnenland

Patiëntenfederatie: wat doet de rest nu?

ANP

DEN HAAG - Patiëntenfederatie Nederland noemt de verlaging van de premie van de basisverzekering en het eigen risico bij zorgverzekeraar DSW heel verrassend. „DSW zet altijd de trend, de rest van de verzekeraars volgen. Wij vragen ons vooral af wat zij nu gaan doen. Zij kunnen nu moeilijk zeggen, bij ons gaat de premie omhoog”, stelt Thom Meens van de patiëntenorganisatie.

ANP

Hij wijst erop dat DSW-topman Chris Oomen dik een maand geleden nog zei dat verzekerden rekening moeten houden met een hogere zorgpremie volgend jaar. Dat kwam door een onverwachte tegenvaller van 400 miljoen euro, waardoor de premie gemiddeld met 30 euro per jaar omhoog zou gaan.

De Patiëntenfederatie is ook benieuwd hoe DSW de lagere zorgpremie gaat betalen. „Doen ze dit uit eigen zak? Wij zijn vooral benieuwd hoe de andere zorgverzekeraars dit gaan oplossen”, aldus Meens.

Premie daalt niet overal

Dat zorgverzekeraar DSW zowel de basispremie als het eigen risico verlaagt, betekent niet automatisch dat anderen dat ook zullen doen. Feit blijft dat de zorgkosten stijgen, ook al gaat dat wellicht minder hard dan gedacht. Welke weerslag dat heeft op de premie kan per verzekeraar sterk verschillen, aldus een woordvoerder van brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Wat de zorgpremie betreft maakt elke verzekeraar zijn eigen afweging, gebaseerd op de eigen financiële situatie, aldus de zegsman. „Ik weet niet precies waar DSW zich op baseert, en ik heb ook geen idee wat andere verzekeraars wel of niet kunnen doen”, zei hij. Verder benadrukt ZN dat de hoogte van het eigen risico een politiek besluit is, al kunnen verzekeraars onder bepaalde voorwaarden wel korting geven.

Lees meer over