Nieuws/Buitenland
37623
Buitenland

Ghana krijgt nieuwe president

ACCRA - In Ghana wordt zaterdag Nana Akufo-Addo als nieuwe president ingezworen. Bij de ceremonie in de hoofdstad Accra zullen naar verwachting zo'n zesduizend mensen aanwezig zijn, onder wie elf Afrikaanse staatshoofden.

Dat meldt de BBC. Akufo-Addo deed in december voor de derde maal mee aan de presidentsverkiezingen en versloeg toen de zittende president John Mahama. Die zal vermoedelijk ook aanwezig zijn bij de streng bewaakte plechtigheid op Independence Square.

De 72-jarige voormalige mensenrechtenadvocaat beloofde tijdens zijn campagne, die werd gedomineerd door de kwakkelende economie, gratis middelbaar onderwijs en een de bouw van een fabriek in elk van Ghana's 200 districten. Critici hebben vraagtekens geplaatst bij de uitvoerbaarheid van deze beloftes.

Tijdens het bewind van Mahama moest het Internationaal Monetair Fonds financieel bijspringen met een lening om een halt toe te roepen aan de economische terugval.

Ghana is sinds het einde van de militaire dictatuur in 1992 een democratie. De vreedzame machtsoverdracht versterkt het beeld van het Afrikaanse land als een stabiele rechtsstaat.