Nieuws
376445
Nieuws

Veel meer mobiel internet buiten eigen land

BRUSSEL (ANP) - Sinds de roamingkosten op 15 juni werden afgeschaft, maken EU-burgers op reis veel meer gebruik van mobiel internet. Het aantal Europeanen dat afgelopen zomer in een ander EU-land net zo vaak mobiele data gebruikte als in eigen land, verdubbelde naar 31 procent, blijkt dinsdag uit de Eurobarometer. Telecomproviders maken melding van een enorme stijging van het dataverbruik, variërend van drie tot zes keer meer dan voor 15 juni.

Het aandeel reizigers dat helemaal geen mobiele data verbruikt in het buitenland halveerde naar 21 procent. Zeven op de tien EU-burgers zijn op de hoogte van de afschaffing van de extra kosten voor bellen, sms'en en surfen in de EU. Toch beperkt 60 procent van de reizigers zijn gebruik nog vergeleken met dat in eigen land.

Providers houden zich over het algemeen aan de nieuwe regels, aldus Brussel. EU-commissaris Mariya Gabriel (Digitale Economie en Maatschappij) spreekt van een succes: ,,Klanten waarderen het, er wordt meer gebruik van gemaakt en de vraag naar mobiele diensten tijdens reizen in het buitenland is zeer hoog."