Nieuws/Binnenland
376539750
Binnenland

Minder coronapatiënten op de ic’s, aantal besmettingen loopt op

ZEIST - Meer dan twee keer zoveel mensen hebben afgelopen week positief getest op het coronavirus dan in de week ervoor. In totaal zijn 8541 nieuwe besmettingen geconstateerd, zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Een week eerder noteerde het instituut 4208 gevallen. Het aantal nieuwe positieve coronatests is het afgelopen etmaal gestegen tot 2253, het hoogste aantal sinds 4 juni.

Het aantal nieuwe positieve coronatests is het afgelopen etmaal gestegen tot 2253, het hoogste aantal sinds 4 juni.

Het is een duidelijke trendbreuk met de afgelopen maanden. Sinds de piek van eind april nam het aantal nieuwe gevallen iedere week af, in de vorige rapportage nog met ruim een kwart, maar aan die reeks is nu dus een abrupt einde gekomen. Vooral onder jongeren neemt het aantal besmettingen hard toe.

Coronamaatregelen

Meerdere factoren kunnen een rol spelen in de nieuwe toename in het aantal besmettingen. De meeste coronamaatregelen zijn op 26 juni afgeschaft, waardoor weer meer mensen samenkomen. Verder worden sinds kort honderdduizenden mensen per week getest omdat ze naar een evenement of discotheek willen waar ze geen afstand meer tot anderen hoeven te houden. Ook bij die testen komen weleens besmettingen aan het licht.

En dan is er nog de opmars van de zogeheten deltavariant van het virus. Die is 40 tot 60 procent besmettelijker dan de alfavariant, die voorheen bekendstond als de Britse variant. Inmiddels veroorzaakt de Delta-variant, die voor het eerst in India opdook, volgens het RIVM de meeste besmettingen in Nederland. Ook werken de coronavaccins er net iets minder goed tegen, zeker als iemand nog maar één dosis heeft gekregen.

De verspreiding van de deltavariant werd versneld doordat Nederlandse vakantiegangers ermee besmet raakten in landen als Spanje en Portugal. Dat gebeurt nog steeds volop. Afgelopen week testten 946 mensen kort na een bezoek aan het buitenland positief. Van deze mensen waren er 420 in Spanje geweest, bijna de helft. Een kwart was in Portugal geweest (242 mensen). Buurland Duitsland staat met een veel lager aantal van 51 meldingen op de derde plaats.

Intensive care

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is afgelopen etmaal echter weer gedaald. Momenteel liggen 103 ernstig zieke patiënten op een ic-afdeling van een Nederlands ziekenhuis, blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Lees hieronder verder

Maandag waren dat er nog 110. Dat was een toename van 11 patiënten ten opzichte van zondag, de grootste stijging sinds 5 mei. De afgelopen twee maanden was bijna elke dag een daling te zien in de cijfers.

Op de verpleegafdelingen nam het aantal opgenomen coronapatiënten afgelopen etmaal ook af. Verpleegafdelingen behandelen momenteel 109 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 17 minder dan maandag.