Nieuws/Buitenland

Petry stapt helemaal uit AfD

Frauke Petry stapt op uit AfD.

Frauke Petry stapt op uit AfD.

AFP

DRESDEN - Partijvoorzitter Frauke Petry heeft haar vertrek aangekondigd uit de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD). „Het is duidelijk dat deze stap moet volgen”, zei ze dinsdag in Dresden.

Frauke Petry stapt op uit AfD.

Frauke Petry stapt op uit AfD.

AFP

Petry werd afgelopen zondag namens de AfD rechtstreeks gekozen in de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, maar ze liet maandag al weten geen plaats te nemen in de AfD-fractie.

Petry is nu co-voorzitter van de AfD, samen met Jörg Meuthen. Tussen de twee botert het volgens Duitse media op persoonlijk vlak al langer niet. Petry treedt ook terug als fractievoorzitter van de AfD in de deelstaat Saksen. Haar echtgenoot, Marcus Pretzell, heeft dinsdag gezegd de AfD ook de rug toe te keren. Pretzell is AfD-fractievoorzitter en partijleider in de dichtbevolkte deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (NRW) waar ruim een vijfde van de Duitsers woont.

Populistische koers

Pretzell heeft het net als zijn echtgenote al geruime tijd met partijgenoten aan de stok. Zo is er in NRW een slepend conflict met co-voorzitter Martin Renner. Petry en Pretzell vinden volgens Duitse media dat de AfD te ver doordraaft met zijn populistische koers en zich met extreemrechtse uitlatingen politiek buitenspel zet. Ze zouden liever een rechtse AfD zien die ook regeringsverantwoordelijkheid aankan. Petry sprak in Duitse media van „een conservatief nieuw begin.”

In het parlement van NRW sympathiseren bijna alle zestien AfD-parlementariërs met Pretzell. Het zou voor de AfD een grote tegenslag zijn als de fractie in NRW vrijwel wegvalt. Hoe de AfD-fractie in Berlijn op Petry’s vertrek gaat reageren is nog onduidelijk. De AfD is net voor het eerst in de Duitse Tweede Kamer gekomen met 94 zetels inclusief die van Petry. Als zij nog 34 geestverwanten in de fractie voor zich wint, kan ze volgens de spelregels van de parlement voor zichzelf beginnen en een eigen fractie vormen.

Lees meer over