Nieuws/Binnenland
37669
Binnenland

’Strooiers willen nou eenmaal strooien’

Stampei over strooibeleid

LIJNDEN - „Misschien is het wel beter om geen zout te strooien bij ijzel zoals vandaag.” Dat zei Patrick Potgraven van de VerkeersInformatieDienst (VID) zaterdag. Hij vindt dat de verkeersdiensten gemengde signalen afgeven door enerzijds te strooien en anderszijds mensen op te roepen niet de weg op te gaan. Daar is Melanie van Jaarsveld van Rijkswaterstaat het niet mee eens. „IJzel is moeilijk te bestrijden, maar het is niet onmogelijk.”

IJzel is eigenlijk niet te bestrijden, zegt Potgraven. „Wat is dan het nut van strooien?”, vraagt hij zich dan ook af.

Hij geeft toe dat de impuls om te strooien heel sterk is en dat er bij gladheid ook direct aan wordt gedacht. „Strooiers willen nou eenmaal strooien. Ik bedoel: geef een timmerman een hamer en elk probleem wordt een spijker. Maar misschien wordt 2017 wel het jaar waarin we beslissen om in sommige gevallen níet te strooien”, aldus Potgraven.

Woordvoerster Melanie van Jaarsveld van Rijkswaterstaat ziet het idee van Potgraven niet zitten. „We strooien sowieso, of mensen nu de weg op gaan of niet. Ons belang is de wegen zo snel mogelijk begaanbaar en veilig te maken. Het strooizout zorgt ervoor dat de ijslaag smelt. Wordt eroverheen gereden dan gaat het wat sneller, maar het ijs verdwijnt ook als het zout niet wordt ingereden.”

Rijkswaterstaat rukte de afgelopen nacht en ochtend met groot materieel uit om te strooien, zowel een laagje zout vóór de ijzel als een laagje óp de ijzel. „Hadden we dat niet gedaan, dan was het aantal ongelukken nog vele malen hoger geweest dan nu”, zegt Van Jaarsveld. Rond 12.30 uur stond de ongevallenteller bij Rijkswaterstaat op 329.