Nieuws/Binnenland
37681
Binnenland

Veel huishoudens in Ede zonder gas

EDE - In Ede hebben ongeveer vijfhonderd huizen en bedrijven geen gas. Er is water in de gasleidingen gelopen. Volgens Liander ziet het ernaar uit dat de storing nog het hele weekend duurt. „En daarna is ook niet iedereen meteen weer aangesloten.” De gemeente zorgt in congrescentrum De Reehorst voor koffie en in de wijk zelf (Maandereng) is een informatiepunt ingericht.

Aanvankelijk was er sprake van 1500 getroffen huizen, daarna 1200 maar na onderzoek blijkt dat vijfhonderd huizen daadwerkelijk kampen met de storing. In de hoofdleidingen daar is water aangetroffen, in de rest niet.

Het verhelpen van de storing is een lastige klus, omdat eerst alle gaskranen in de huizen moeten worden dichtgedraaid en daarna alle leidingen moeten worden schoongemaakt. Een woordvoerster van Liander: „Het is dus helaas niet zo dat maandagochtend iedereen weer gas heeft. Dat kan weleens langer duren.”

De gemeente Ede heeft een busje ingezet vanuit de wijk naar congrescentrum De Reehorst. Daar zegt een medewerkster dat de gemeente voor opvang met koffie en thee heeft gezorgd, maar ze heeft nog geen idee hoeveel mensen erop af zullen komen. De gemeente roept via social media haar burgers op elkaar een beetje in de gaten te houden.

Vrijdag zaten grote delen van de wijken Veldhuizen en Kernhem zonder verwarming en warm water. In de installatie voor stadsverwarming was een mankement opgetreden. Die storing duurde een groot deel van de dag. Volgens Liander bestaat er vooralsnog geen verband.