Nieuws/Buitenland
376948853
Buitenland

Sri Lanka zet vuilnisbelt af om meer dode olifanten te voorkomen

COLOMBO - Sri Lanka is van plan een enorme vuilnisbelt af te sluiten nadat wilde olifanten zijn gestorven na het eten van plastic. Met het graven van een greppel rond de stort hopen de autoriteiten te voorkomen dat hongerige dieren zich nog langer tegoed doen aan afval, aldus een woordvoerder van het ministerie van Natuurbeheer.

De afgelopen acht jaar zijn meer dan twintig olifanten op deze manier gestorven. Twee overleden olifanten haalden onlangs de nationale kranten nadat beelden opdoken over hoe de dieren tussen het afval op zoek waren naar voedsel. Een video van natuurbeschermers die plastic uit de endeldarm van een van de beesten haalden, werd op grote schaal via sociale media gedeeld.

Natuuractivisten hebben opgeroepen tot meer maatregelen om de dieren te beschermen omdat jaarlijks ongeveer vijf olifanten onder vergelijkbare omstandigheden sterven. Er zijn meer dan vijftig vuilnisbelten op het eiland. Maar er komen op Sri Lanka beduidend meer olifanten om door explosieven, elektrocutie door elektrische hekken of omdat ze werden afgeschoten. Volgens officiële cijfers zijn vorig jaar 369 olifanten door onnatuurlijke oorzaken gedood.

Volgens de laatste telling van tien jaar geleden leven er zo’n 6000 olifanten in het land.