Nieuws/Binnenland
37695
Binnenland

Scheepvaart Maas-Waalkanaal beperkt mogelijk

NIJMEGEN - Schepen kunnen vanaf zondag 10.00 uur beperkt weer gebruikmaken van het Maas-Waalkanaal. De stremming tussen Heumen en Weurt wordt opgeheven van sluis Weurt tot aan de Oostelijke Kanaalhaven. Dat meldde Rijkswaterstaat zaterdagmiddag.

De sluis bij Weurt is vanaf zondagochtend beperkt te bedienen. Er wordt met beleid geschut en gekeken hoeveel schepen per dag verantwoord kunnen worden doorgelaten. Voorwaarde voor het hervatten van de scheepvaart is wel dat het waterpeil in het Maas-Waalkanaal op voldoende niveau blijft.

De Sluis bij Heumen blijft tot nader order gestremd.

Schepen die nu in het Maas-Waalkanaal tussen Weurt en de Oostelijke Kanaalhaven liggen, kunnen vanaf zondagochtend weg en bedrijven kunnen weer worden bevoorraad. De woonboten in het kanaal zijn inmiddels los van de bodem zodat ze met het stijgende waterpeil mee omhoog komen.

Rijkswaterstaat verwacht in ieder geval tot en met maandag bezig te zijn met de laatste berekeningen voor een kortetermijnoplossing. Die wordt dan zo spoedig mogelijk gepresenteerd en gerealiseerd.

Het kanaal was gesloten voor scheepvaart sinds de stuw in de Maas bij Grave vorige week donderdag kapot werd gevaren. Het waterpeil in het kanaal zakte zo ver, dat er geen schepen meer door konden.