377372
Nieuws

Temer beëdigd als opvolger Rousseff

BRASILIA - De conservatieve vicepresident van Brazilië, Michel Temer, is woensdag beëdigd als opvolger van de afgezette president Dilma Rousseff. Temer mag haar ambtstermijn, die nog loopt tot eind 2018, uitdienen.

Temer nam de taken van Rousseff al voor haar waar sinds de senaat haar in mei op non-actief stelde. De interim-president en zijn bestuurderspartij PMDB waren in 2014 een coalitie aangegaan met Rousseffs Arbeiderspartij, maar lieten de sociaaldemocraten afgelopen voorjaar vallen en maakten gemene zaak met de oppositie. Zo ontstond een meerderheid voor Roussefs afzetting, die woensdag haar beslag kreeg.

De senaat besloot Rousseff uit haar ambt te zetten omdat ze met begrotingscijfers zou hebben gesjoemeld.

Zelf in opspraak

Michel Temer zelf is ook niet van onbesproken gedrag. Hij werkte zijn voorganger en voormalig coalitiepartner Dilma Rousseff weg door haar vangesjoemel met de staatsbegroting te beschuldigen, maar moet zelf evenzeer vrezen vroegtijdig te struikelen over een corruptieschandaal.

Temer is eerder deze zomer door een corruptieverdachte rechtstreeks beticht van het aannemen van steekpenningen voor zijn campagnekas. Partijgenoten van Temer wilden het onderzoek naar de zaak saboteren zodra hij interim-president werd, verklaarde oud-senator Sergio Machado in juni. Het geld kwam volgens Machado oorspronkelijk van zijn werkgever Petrobras, het staatsoliebedrijf dat de spil is in een omvangrijke corruptiezaak die al tal van politici in verlegenheid heeft gebracht.

Temer is lid van de Braziliaanse Democratische Beweging Partij (PMDB) en was tot 2011 voorzitter van deze bestuurderspartij. Die taak moest hij neerleggen omdat hij vicepresident werd en dat niet samen kan gaan. Temer was in zijn lange politieke loopbaan tweemaal voorzitter van het huis van afgevaardigden. Populair werd hij echter nooit en het lijkt uitgesloten dat hij ooit via normale verkiezingen als president zou zijn gekozen.

De door de wol geverfde politicus wordt gezien als een vertegenwoordiger van de rijke elite in Brazilië, anders dan Rousseff, die door het volk werd gedragen. Hij zal in 2018 niet aan de presidentsverkiezingen meedoen. Dat maakt hem vrijer om eventuele impopulaire maatregelen te nemen. Temer heeft al een reeks bezuinigingen aangekondigd en wil ook het pensioenstelsel hervormen. Zo hoopt hij de Braziliaanse economie uit het slop te trekken.

Temer, een telg uit een Libanese familie die zich in Brazilië vestigde, kwam ter wereld in Tietê, in de staat São Paulo. Hij heeft rechten gestudeerd en doceerde aan de universiteit van São Paulo.