Nieuws/Buitenland

Gbagbo blijft vastzitten in afwachting proces

EPA

DEN HAAG - Rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag hebben een verzoek om voorlopige vrijlating van de voormalig president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, afgewezen. Gbagbo, die wordt verdacht van oorlogsmisdaden, blijft in detentie omdat er „vluchtgevaar” is.

EPA

Gbagbo’s verdedigingsteam had om voorlopige vrijlating gevraagd, maar de rechters stellen dat er onvoldoende „concrete en solide” voorwaarden zijn, die Gbagbo’s voortdurende aanwezigheid bij het proces zouden verzekeren.

Gbagbo wordt beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid, waaronder moorden en verkrachtingen, in het West-Afrikaanse land na de presidentsverkiezingen van 2010. Hij had de verkiezingen verloren, maar weigerde plaats te maken voor de huidige president Alassane Ouattara. Tijdens dat tot april 2011 durende conflict zijn ongeveer 3000 mensen gedood. Ivoorkust leverde Gbagbo in 2011 aan het Strafhof uit.

De 72-jarige Gbagbo is het eerste voormalige staatshoofd dat terechtstaat voor het ICC. Een einde van het proces dat in januari 2016 begon, is nog niet in zicht.

Lees meer over