Nieuws/Buitenland
378651
Buitenland

Brein achter aanslagen Parijs en Brussel dood

'VS voerden aanval uit op IS-woordvoerder'

Abu Mohammad al-Adnani

Abu Mohammad al-Adnani

ALEPPO - De Verenigde Staten hebben volgens een functionaris een gerichte luchtaanval uitgevoerd op de belangrijkste woordvoerder van Islamitische Staat (IS), Abu Mohamed al-Adnani. Het aan IS gelieerde persbureau Amaq meldde de dood van al-Adnani dinsdag.

Abu Mohammad al-Adnani

Abu Mohammad al-Adnani

De Amerikaanse functionaris bevestigde later dat de IS-woordvoerder het doelwit was van een luchtaanval. De bron wilde niet bevestigen dat al-Adnani daadwerkelijk om het leven is gekomen.

Amerikaanse defensiefunctionarissen verklaarden eerder al dat het Amerikaanse leger een luchtaanval had uitgevoerd op de stad al-Bab in de provincie Aleppo en dat het doel een hoge leider van IS was. De naam van die leider werd toen niet genoemd.

Abu Muhammad al-Adnani, kwam in het Syrische Aleppo volgens Amaq om het leven in de provincie Aleppo terwijl hij bezig was met tactisch werk.

Al-Adnani gold als één van de IS-strijders van het eerste uur en ging door het leven als het brein achter de aanslagen in Parijs en Brussel.

Vorig jaar mei kwam de naam van Al-Adnani voor op een lijst met vier namen van hoge leiders van IS. De Verenigde Staten hadden miljoenen dollars aan beloningen uitgeloofd voor gouden tips over hun verblijfplaatsen. Al-Adnani is een Syriër. Hij werd door Amerikaanse troepen al eens gevangen genomen in Irak.

In januari raakte hij naar verluidt nog zwaargewond bij een luchtaanval. Hij was volgens het Amerikaanse leger bijna doodgebloed, maar kon door medestanders net op tijd naar de door IS bezette stad Mosul worden gebracht.

Al-Adnani wordt gezien als de nummer twee van IS, achter de leider Abu Bakr al-Baghdadi. Hij zou de leiding hebben gehad over militaire operaties in Syrië en Irak. Hij was te zien in video's die IS via internet verspreidde en waarin hij aanhangers van de terreurgroep opriep aanslagen te plegen.

De Amerikaanse regering zette vorig jaar een beloning van omgerekend bijna 4,5 miljoen euro op het hoofd van al-Adnani.