Nieuws/Binnenland
378678
Binnenland

Den Haag verontwaardigd over publicatie 'Gülen-lijst'

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Den Haag - Het Turkse staatspersbureau Anadolu Ajansi (AA) heeft tot verontwaardiging van politieke partijen in de Tweede Kamer een lijst gepubliceerd van organisaties in Nederland die banden zouden hebben met de Gülen-beweging.

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Het gaat volgens AA om scholen, ondernemersverenigingen en andere organisaties. Verder worden vermeende kopstukken genoemd en het Turks-Nederlandse medium Zaman Vandaag.

In politiek Den Haag wordt afwijzend gereageerd. ,,Zeer kwalijk dat Erdogan ondanks signaal van Koenders gewoon doorgaat met opzetten van Turken in NL tegen elkaar”, twitterde Joël Voordewind van de ChristenUnie. Sjoerd Sjoerdsma van D66: „Onacceptabel! Erdogan gaat door met het aanwakkeren van tegenstellingen in Nederland.” En PvdA-Kamerlid Marit Maij: ,,Een buitenlandse mogendheid die Nederlandse burgers oproept geen zaken te doen met een hele lijst scholen, bedrijven en personen: dat is onacceptabel.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zegt kennis te hebben genomen van het artikel. Het gaat „op het eerste gezicht” om informatie die in de Nederlandse pers en op sociale media al aan de orde is geweest. Buitenlandse Zaken herhaalt dat intimidatie van Gülen-aanhangers onacceptabel is.

De 'Gülen-lijst' van AA is „duidelijk een geval van propaganda”, reageert Hakan Büyük van Zaman Vandaag. Zijn krant is volgens hem weliswaar opgericht door Gülen-sympathisanten, „maar wij zijn geen Gülenisten”.

Ankara houdt de Turkse geestelijke Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de mislukte coup in Turkije in juli. Sindsdien zijn meer dan 20.000 mensen aangehouden op beschuldiging van betrokkenheid.