Nieuws/Binnenland
378679
Binnenland

Gezin gaat na crash nog elke dag ’door hel’

Psychose met 237 kilometer per uur

UTRECHT - Hij heeft geen idee wat er over hem kwam. Vanuit het niets kreeg hij de onbedwingbare behoefte om als een bezetene te gaan rijden. Hij trapte het gaspedaal van zijn Golf diep in. ,,Ik had mezelf niet onder controle”, vertelde Neil van der L. vanmorgen aan de rechtbank in Utrecht, waar hij zich moest verantwoorden voor het veroorzaken van een ernstig ongeluk.

Met een snelheid van naar schatting 237 kilometer per uur knalde Neil van der L. op 30 december op de A2 ter hoogte van Maarssen op de Citroën met zeven inzittenden. Met dramatische gevolgen. Drie volwassenen en vier kinderen raakten zwaar gewond. De vader van de kinderen, de 42-jarige Ricardo van Jaarsveld overleed. Omstanders beschreven de chaos op de snelweg, het puin dat overal verspreid lag. Een agent omschreef het gejammer van één van de kinderen als het huilen van een dier in doodsnood. Twee van de kinderen zullen de rest van hun leven gehandicapt blijven. ,,Tijdens de zomervakantie zaten we niet in het zwembad, maar bij de fysiotherapeut en de rouwverwerking”, vertelde hun moeder, die eveneens zwaar gewond raakte.

De veroorzaker, de 46-jarige Neil van der L., bleek onder invloed van speed en cannabis. De speed gebruikte hij de avond voor het ongeluk. ,,Ik dacht dat ik er normaal onder was. Blijkbaar niet.” Zijn buurvrouw vond ook van niet. Neil kwam bij haar langs en deed een versierpoging. Door zijn geslachtsdeel uit zijn broek te halen.

De volgende ochtend rookte Van der L. gewoontegetrouw nog eens vier of vijf joints in een coffeeshop, voordat hij achter het stuur kroop. Bij de afslag naar de A2 ,,knapte er iets” bij hem, zegt Neil van der V. Volgens de deskundigen raakte hij in een psychose, verloor hij daardoor ieder gevoel voor realiteit en leidde hij aan zelfoverschatting.

Hij zegt dat hij tijdens het voortjakkeren bij de wegversmalling vreesde de vangrail te zullen raken. ,,Als dat was gebeurd, dan had ik hier niet meer gezeten.” Om de botsing te vermijden besloot hij rechts in te voegen. Met 237 kilometer per uur en zonder te remmen. ,,Het was nooit mijn intentie om een ongeluk te veroorzaken”, zei Neil van der L., die zei daar ,,zwaar teleurgesteld over te zijn. ,,Ik reken me het dodelijke slachtoffer aan.”

De moeder van de drie kinderen in de auto, de ex van de overleden Ricardo van Jaarsveld, beschreef in de rechtszaal door welke hel het gezin sinds het ongeluk gaat. Ze zag haar kinderen zwaargewond in de auto, en kon niets doen. ,,Elke dag zie ik de littekens op hun lichaam. Zie ik ze moeilijk lopen. Hoe leg ik u uit om je kinderen elke dag te moeten achterlaten in het ziekenhuis. Het revalidatiecentrum. Hoe leg ik u uit hoe het is om je kind van de morfine af te zien kicken? Hoe leg ik u uit hoe het is om je kinderen te moeten vertellen dat hun papa, mijn beste vriend, is overleden? Ik ben iemand geworden die alsmaar bang is. Volledig afhankelijk van anderen.”

Haar vriend bestuurde de auto en voelt zich schuldig. ,,Ricardo is in mijn auto overleden en ik kon hem niet beschermen.” Hij vroeg Neil van der L. om niet in hoger beroep te gaan tegen een veroordeling. ,,Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten.” De nieuwe vriendin van Ricardo zit in een rolstoel en zag met zijn overlijden haar nieuwe toekomst in duigen vallen.

Volgens deskundigen was Neil van der L. door de psychose volledig ontoerekeningsvatbaar tijdens zijn wilde rit over de A2. Maar hij nam de speed de avond ervoor heel bewust. De zaak gaat vanmiddag verder met de strafeis van de officier van justitie. Daarna komt advocaat Gerard Spong van Neil van der V. aan het woord.