Nieuws/Buitenland
378682
Buitenland

'IS-woordvoerder gewond bij luchtaanval'

Abu Mohamed al-Adnani

Abu Mohamed al-Adnani

BAGDAD - Bij een luchtaanval in de westelijke provincie Anbar in Irak is een belangrijke woordvoerder van Islamitische Staat gewond geraakt. Dat meldt althans de Iraakse staatstelevisie donderdag, daarbij verwijzend naar een militaire verklaring.

Abu Mohamed al-Adnani

Abu Mohamed al-Adnani

Het gaat om Abu Mohamed al-Adnani, die vaak namens IS het woord voert. Hij was het ook die in oktober de dood bevestigde van leider Fadhil Ahmad al-Hayali, ook bekend als Abu Mutaz Qurashi. Hij werd in augustus gedood bij een luchtaanval.

Volgens het bericht zou al-Adnani ,,een grote hoeveelheid bloed'' verloren hebben bij de aanval die enkele dagen geleden plaatsvond. Dat was voordat hij op weg was naar Mosul, de 'hoofdstad' van Islamitische Staat in Irak. Meer dan honderd strijders van Islamitische Staat zijn deze week bij luchtaanvallen gedood in en rond Barwana. Die luchtaanvallen moeten de Iraakse troepen ondersteunen in hun strijd tegen IS. De VS leiden de coalitie. Kolonel Steve Warren kon het bericht van de Iraakse staatstelevisie niet bevestigen. Hij zei wel dat al-Adnani niet het doelwit was van de luchtaanval.

Vorig jaar mei kwam de naam van al-Adnani voor op een lijst met vier namen van hoge leiders van IS. De Verenigde Staten hadden miljoenen dollars aan beloningen uitgeloofd voor gouden tips over hun verblijfplaatsen. Al-Adnani is een Syriër. Hij werd door Amerikaanse troepen al eens gevangen genomen in Irak.