Nieuws
378713
Nieuws

Apple moet Ierland €13 miljard betalen

Topman Tim Cook staat voor zware taak vernieuwingen te versnellen bij Apple.

Topman Tim Cook staat voor zware taak vernieuwingen te versnellen bij Apple.

Apple moet volgens een besluit van de Europese Commissie €13 miljard aan Ierland aan verschuldigde belastingafdracht betalen.

Topman Tim Cook staat voor zware taak vernieuwingen te versnellen bij Apple.

Topman Tim Cook staat voor zware taak vernieuwingen te versnellen bij Apple.

Dat meldt de Commissie dinsdagmorgen. Apple gaat in beroep en stelde op zijn beurt in een blog het bedrag uit de lucht gegrepen te vinden.

Het aandeel genoteerd in de Dow Jones-index hield de achade beperkt tot een verlies van 0,6%.

De uitspraak van Brussel geldt als een doorbraak in het dossier over belastingontwijking. De Belgische regering werkt aan belastingverlaging voor bedrijven.

Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) sprak dinsdag  van een onrechtmatig verkregen belastingvoordeel door het Amerikaanse Apple.

0,005%

"Lidstaten mogen geen belastingvoordelen toekennen aan bepaalde ondernemingen – dit is verboden volgens de EU-staatssteunregels", aldus Vestager over de naheffing, die meer dan tien keer zo groot is als de grootste naheffing eerder. Die was voor het Nurburgring Formule 1-circuit (€1,29 miljard).

Uit het onderzoek van de Commissie is volgens Vestager gebleken dat Ierland verboden belastingvoordelen aan Apple heeft toegekend, waardoor het bedrijf gedurende vele jaren beduidend minder belasting hoefde te betalen dan andere bedrijven.

Door deze behandeling was het effectieve tarief van de vennootschapsbelasting voor Apple in 2003 1 % van haar Europese winst tot slechts 0,005 % in 2014.

Nauwelijks belasting

Via zijn onderdeel in Ierland betaalde het grootste technologiebedrijf ter wereld dankzij het lage tarief nauwelijks belastingen over zijn wereldwijde activiteiten.

Apple sloot in 1991 en 2007 overeenkomsten met de fiscus in Ierland, waar de hoofdzetel van zijn Europese activiteiten gevestigd is.

Daardoor betaalde het technologieconcern jarenlang relatief weinig belasting over zijn verkopen in Europa. In ruil voor de belastingdeal werden in Ierland vele banen gecreëerd.

Boete

Kenners stelden bovendien dat Apple een miljardenboete staat te wachten. Apple zelf meldde eerder dat het onderzoek kan resulteren in een financiële last. De Ierse autoriteiten beloofden een voor Apple negatieve beslissing te zullen aanvechten.