Nieuws/Buitenland
378716
Buitenland

Valls voert 'Marianne' op in boerkinidebat

Marianne op een schilderij van Eugène Delacroix uit 1830

Marianne op een schilderij van Eugène Delacroix uit 1830

PARIJS - De Franse premier Manuel Valls heeft in het boerkinidebat nu zelfs het nationale symbool 'Marianne' opgevoerd. De 'vrijheidsgodin' staat vaak afgebeeld met onbedekt bovenlichaam. ,,Haar borst is ontbloot omdat ze het volk voedt. Ze verhult niets omdat ze vrij is. Dat is de Republiek'', zei Valls tijdens een bijeenkomst in de buurt van Toulouse. Eerder had hij al benadrukt dat aan de positie van de vrouw in de samenleving niet mag worden getornd.

Marianne op een schilderij van Eugène Delacroix uit 1830

Marianne op een schilderij van Eugène Delacroix uit 1830

Al weken wordt in Frankrijk getwist over het verbod op de alles verhullende badpakken die moslima's graag dan wel moeten dragen. De socialist Valls bestempelde de zogenoemde boerkini als een, ,,bevestiging van politiek islamisme in de openbare ruimte''. Dat kwam hem zelfs in eigen kring op kritiek te staan.

De verwijzing naar Marianne werd hem ook niet in dank afgenomen. ,,Hij verwart de Republiek met de rechten van vrouwen. Is hij misschien vergeten dat zij in de Republiek heel lang geen vrijheid hadden?'', stelde de historica Mathilde Larrère in het blad Le Point. Anderen wezen erop dat Marianne ook dikwijls is geportretteerd met een vrome, jakobijnse kap op haar hoofd.

Ondertussen komt er ook vanuit de Verenigde Naties een oproep aan Franse kustplaatsen om het boerkiniverbod af te schaffen. Ondanks een afwijzing van het verbod door de Franse raad van State hebben meerdere plaatsten aangegeven om het te handhaven.

VN-mensenrechtenchef Zeid Ra'ad al Hussein noemde het verbod ’zeer discriminerend’. „Het is een domme reactie op de gebeurtenissen, zoals terroristische aanvallen. Het verbod draagt niet bij aan het verbeteren van de veiligheid of de openbare orde,” aldus Al Hussein.