Nieuws
378740
Nieuws

Rente van 0,3% hoeft niet het einde te zijn

Spaarders hebben alternatieven

Hier krijgt u helemaal geen rente op.

Hier krijgt u helemaal geen rente op.

Amsterdam - Spaarders hoeven niet eens zo diep in hun geheugen te graven voor de tijd dat de spaarrente torenhoog was. Medio jaren negentig piekte de rente boven de 7%, en zelfs in 2008 kreeg de zuinige Hollander nog meer dan 3% op jaarbasis.

Hier krijgt u helemaal geen rente op.

Hier krijgt u helemaal geen rente op.

Hoe anders is dat anno 2016: ING kondigde gisteren als eerste van de drie grootbanken een renteverlaging naar 0,3% aan, bij de vorige verlagingen volgden concurrenten ABN Amro en Rabobank vrijwel onmiddellijk. Sparen loont bijna niet meer, zeker niet omdat de fiscus van alle vermogens boven de €24.000 een slordige 1,2% per jaar als rendementsheffing int.

Drie opties voor wie het sparen beu is:

Uitgeven

Als spaargeld niet langer meer waard wordt, kunt u het nog altijd uitgeven aan dingen die wél meer waard worden. Een huis bijvoorbeeld. Los een deel van uw hypotheek af, zeker als u daarmee in een lagere risicoklasse komt – dat merkt u direct in uw maandlasten. Of begin aan de dakkapel of uitbouw die u altijd al had willen bouwen. Het doet de waarde van uw huis zeer waarschijnlijk goed, en dat stenen vermogen kunt u bij de verkoop meteen verzilveren.

Ook als u andere duurzame uitgaven doet is dat een goed idee: de economie komt ervan op toeren, en een nieuwe auto of mooie vakantie levert u nog een goed humeur op ook. Ouders kunnen er ook nog eens voor kiezen om het geld niet zelf uit te geven, maar aan hun kinderen te schenken.

Vanaf volgend jaar mag u eenmalig €100.000 belastingvrij aan de volgende generatie schenken, mits dat geld gebruikt wordt bij het kopen van een huis. Daarbovenop mag u jaarlijks €5304 aan uw kinderen schenken zonder dat de fiscus er iets op inhoudt. Kunnen zij het mooi in de economie pompen, en het scheelt straks een slok op de borrel die erfbelasting heet.

Beleggen

Alleen voor mensen met stalen zenuwen: koop aandelen, en zie ze dagelijks meer (of minder) waard worden. Op de beurs valt meer te verdienen dan bij de bank, zo staat de AEX op 3,5% winst ten opzichte van 31 december van het vorig jaar.

Iets veiliger zijn obligaties – schuldpapieren van bedrijven of overheden –, maar nu onder meer de Europese Centrale Bank er zo veel van opkoopt zijn de rentes daarop ook niet meer wat ze geweest zijn. Uw geld in goud stoppen kan ook, maar ook die koers fluctueert nogal.

Toch sparen

Of u uw verstoffende kapitaal nu in stenen, aandelen of een vakantie steekt, vergeet nooit een klein buffertje aan te houden voor als de tijden minder worden. Met sparen is niets mis, het levert nu misschien wat minder op, maar u kunt nog wel vrijelijk over uw geld beschikken.

Geld dat u een tijdje kunt missen kunt u misschien nog op een depositorekening zetten, en er zijn banken in binnen- en buitenland die wél (relatief) hoge rentes bieden. Mogelijk wilt u wat opzij zetten voor na uw pensioen, daarvan moet de waarde ook niet uitbundig gaan fluctueren. En ach, zo’n spaarrekening geeft misschien wel bijna geen rente meer, maar dan altijd nog een hoop rust.

Nog meer ideeën voor teleurgestelde spaarders? Lees dit artikel terug.