Nieuws/Binnenland
378743
Binnenland

Chinese klagers schitteren in afwezigheid

Boze restauranthouders naar de rechter

Amsterdam - UPDATE - Een groep van vijftien restaurants, waaronder dertien van Chinese komaf, stapte dinsdag naar de bestuursrechter. Ze zijn boos op de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) omdat die kritische, maar verouderde inspectierapporten over hun keukens openbaar wil maken. Geen enkele vertegenwoordiger van de Chinese restaurants was aanwezig tijdens de zaak.

Consumenten hebben recht om te weten hoe het er aan toe gaat in de keukens van Nederlandse restaurants. Daarom is het zaak dat de NVWA-inspecties openbaar worden. De voedselautoriteit werkt aan plannen om haar rapportages over restaurants in de toekomst actief te publiceren. Dat meldde de NVWA dinsdagmiddag in de Amsterdamse rechtbank.

Informatie ’achterhaald’

Uit eerdere inspecties blijken smerige praktijken, zoals muizenplagen en andere onhygiënische toestanden in 172 Nederlandse restaurants. Maar dit betreft oude en achterhaalde informatie, stellen de vijftien klagende eigenaren. Sinds de bewuste inspecties zijn drastische maatregelen getroffen om de situatie te verbeteren, alle smoezelige vloeren en aangekoekte fornuizen glimmen weer. Bovendien zijn diverse restaurants inmiddels van eigenaar gewisseld, beweren zij.

Als de inspecties op straat komen te liggen, vrezen de restauranthouders dat het doodstil wordt in hun eetgelegenheden. Zij eisen daarom een verbod op openbaarmaking.

De rechter verbaasde zich tijdens de zaak over het feit dat de NVWA namen van eigenaren en koks openbaar maakte, terwijl journalisten slechts om namen van restaurants vroegen in een Wob-verzoek.

’Misselijk van artikel’

Volgens Arend van Rosmalen, de advocaat van negen Chinese restaurants, blijkt uit berichtgeving van RTL Nieuws over de inspectierapporten dat openbaarmaking van de gedateerde informatie leidt tot verkeerde beeldvorming. “RTL leukt het nieuws op, door de meest smerige voorbeelden uit de rapporten te noemen, terwijl dat echt uitzonderingen zijn. Ik werd gewoon misselijk toen ik het allemaal las. Consumenten zullen de vermelde restaurants mijden. Die lezen niet verder om te zien of het restaurant bijvoorbeeld inmiddels door een ander is overgenomen, of dat de keuken inmiddels door de NVWA is goedgekeurd”.

De advocaat van de NVWA reageerde hierop door te stellen dat betrokken restaurants binnen twee jaar meerdere keren in de fout zijn gegaan en hiervoor beboet zijn. “Dat is echt hun eigen verantwoordelijkheid”.

De rechter doet op 8 september uitspraak. Tot die tijd blijven de namen van de protesterende restaurants onbekend.

RTL stelt dat consumenten de dupe wordt als de inspectierapporten níet openbaar worden. "Zij weten niet waar ze eten". #viezekeukenkwestie— Bart Mos (@BartMos) 30 augustus 2016