Nieuws/Buitenland
378758
Buitenland

Spaanse premier hoopt op extra steun

Mariano Rajoy

Mariano Rajoy

MADRID - De demissionaire premier Mariano Rajoy van Spanje hoopt deze week in de Spaanse Tweede Kamer de steun te krijgen van ten minste zes extra parlementariërs om een nieuw kabinet onder zijn leiding te kunnen vormen. Hij wil voorkomen dat het land voor de derde keer sinds december naar de stembus moet.

Mariano Rajoy

Mariano Rajoy

Rajoy heeft momenteel de steun van zijn Volkspartij (PP), de liberale beweging Ciudadanos (Burgers) en een parlementslid van de Canarische Eilanden. Samen is dat goed voor 170 van de 350 zetels en dus onvoldoende om door te regeren.

De enige partij die heel misschien een nieuw kabinet-Rajoy tegen wil en dank zou tolereren, is de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE) van Pedro Sánchez. Sánchez heeft duidelijk laten weten niets voor een nieuwe regering-Rajoy te voelen, maar de politieke impasse die al acht maanden duurt, zou Sánchez milder kunnen stemmen.

Rajoy spreekt dinsdagmiddag het parlement toe. Woensdag komen de fractieleiders van de partijen aan het woord. Daarna stemmen de parlementsleden hoofdelijk over de vraag of ze Rajoy als premier willen. Als die geen 176 parlementsleden achter zich krijgt, volgt vrijdag een nieuwe stemming. Krijgt Rajoy dan weer niet genoeg steun, dan moet de koning met de politieke leiders over een andere oplossing gaan praten.

Er moet volgens de wet binnen twee maanden na de stemming van woensdag een nieuwe regering zijn. Anders komen er 25 december weer verkiezingen. Bij de stembusgang in december 2015 stortte het Spaanse tweepartijenstelsel (PP en PSOE) ineen door de opkomst van Ciudadanos en de links-radicale beweging Podemos. De PP is nog steeds de grootste partij, maar heeft geen meerderheid. De verhoudingen zijn nauwelijks veranderd in de verkiezingen in juni.