Nieuws/Binnenland
378770
Binnenland

Schrijver Pieter Steinz (52) overleden

AMSTERDAM - Schrijver en journalist Pieter Steinz is maandag overleden. Dat heeft zijn oud-werkgever NRC Handelsblad dinsdag bekendgemaakt. Steinz, die leed aan ALS, werd 52 jaar.

Steinz werkte van 1989 tot 2012 bij NRC Handelsblad onder meer als literair redacteur en later chef Boeken. Na zijn vertrek bij de krant werd hij directeur van het Nederlands Letterenfonds.

Hij schreef zo'n vijftien boeken, waaronder de bestseller Made In Europe uit 2014. In dat boek beschrijft hij de kunst die ,,ons continent verbindt''. Het boek geeft een overzicht van alle soorten cultuur in Europa. Het werk laat goed zien dat Steinz een groot liefhebber was van lijstjes en overzichten. Die voorliefde komt ook duidelijk naar voren in zijn werk Lezen &cetera uit 2003, dat de ondertitel ,,Gids voor de wereldliteratuur'' draagt. Hij laat daarin zien dat geen enkel literair werk op zichzelf staat.

Cultuurminister Jet Bussemaker noemde Pieter Steinz dinsdag een ,,alleskunner'': ,,Leraar en bestuurder, schrijver en marathonloper. Maar boven alles hield hij van de wereld en de letteren. Daarmee heeft hij mij en vele anderen blijvend besmet, precies zoals ik hem leerde kennen als directeur van het Letterenfonds. En hij bleef vooral schrijven en ontdekken, vol optimisme.''