Nieuws/Binnenland
378801
Binnenland

’Moet nog wat gebeuren voor Tanja komt’

DENEKAMP - Dat Tanja Nijmeijer (38) wellicht terugkeert naar Nederland, valt niet bij iedereen in goede aarde. In Denekamp, het dorp waar de FARC-strijdster is geboren en getogen, hoeft ze in ieder geval niet meer op al te veel sympathie te rekenen.

Tanja wordt in het nuchtere Twentse dorp allang niet meer zielig gevonden. Zeker niet sinds enkele jaren geleden bekend werd dat ze een relatie was aangegaan met een hooggeplaatste FARC-strijder.

Oud-burgemeester Frans Willemse ziet haar dan ook niet al te snel Kerst of Sinterklaas in Denekamp vieren. “Er moet nog wel heel wat gebeuren voor Tanja zomaar even op bezoek naar Twente zou kunnen komen”.

Jarenlang was hij vertrouwenspersoon voor de ouders. Ook nadat vader Nijmeijer, een ambtenaar, allang met pensioen was. Willemse is vooral blij voor de ouders dat hun dochter formeel niet meer in ‘oorlogsgebied’ woont.

Ook Telegraaf-lezers kunnen bar weinig genegenheid voor de vrouw opbrengen.

“Zo sta je bepakt en bezakt met zware wapens naast de baas van een terreurbeweging en zo sta je fris, vrolijk in een elegant bloemetjesjurk een vredesakkoord met de Colombiaanse regering te tekenen. Kijk, dat noem ik nog eens een carrièreswitch”, aldus H. van der Sluis uit Drachten.

“ Mag zij wel gewoon naar Nederland komen?”, vraagt Jan van Rooijen uit Soesterberg zich af. “Zij zal, volgens afspraak, volledige openheid van zaken moeten geven en dus oorlogsmisdaden (ontvoeringen) moeten bekennen”.

“Het blijft een terroriste met bloed aan de handen, die zwaar gestraft zou moeten worden”, vindt ook Y. Meijer uit Bergen.