Nieuws/Binnenland
378816
Binnenland

Wethouder bedreigd om Haaglandia

RIJSWIJK - De gemeente Rijswijk en in het bijzonder wethouder Nicole Dierdorp (D66) is bedreigd door kringen rondom voetbalvereniging Haaglandia. De club staat aan de rand van een faillissement en verloor een kort geding tegen de gemeente. Hierdoor zijn 550 veelal talentvolle jeugdspelers ernstig gedupeerd.

De bedreigingen zijn dusdanig ernstig dat burgemeester Michel Bezuijen (VVD) aangifte heeft gedaan bij de politie. Zo zou er zijn gedreigd het stadhuis in brand te steken en kreeg verantwoordelijk wethouder Dierdorp via haar Facebookpagina diverse verwensingen naar het hoofd. Ook zou de bestuurster ‘vlaggetjes met nare teksten’ hebben gekregen.

Burgemeester Bezuijen neemt de zaak hoog op: ,,De persoonlijke aanvallen en aantijgingen in de afgelopen periode zijn wat mij betreft beneden alle peil. Sommige uitingen, met name op sociale media, vind ik ronduit walgelijk”, aldus Bezuijen desgevraagd.

Haaglandia zegt niets van bedreigingen te weten. ,,Ik kan me niet voorstellen dat dit vanuit de club komt”, reageert bestuursvoorzitter Henk de Haas. ,,Dat is ook gezegd tegen de twee wijkagenten die donderdagavond na afloop van de laatste ledenbijeenkomst, ineens in de kantine stonden”.

Bij Haaglandia zit veel frustratie, omdat de gemeente midden in de zomervakantie de stekker uit de vereniging trok. Hierdoor kunnen leden zich niet meer laten overschrijven naar een andere club. ,,We voelen ons in de steek gelaten”, zegt Ton Jenner, voormalig hoofd opleidingen. ,,Er is geen enkele nazorg vanuit de KNVB en gemeente”.

Volgens jeugdtrainer Rawaz Rashid houden ‘alle hoge clubs hun deuren dicht’. ,,De een of twee jongens die wel worden aangenomen, worden met scheve gezichten verwelkomd, omdat een ander plaats moet maken. Ik heb zelf meerdere aanbiedingen gekregen, maar ik kan het niet over m’n hart verkrijgen om elders aan de slag te gaan terwijl ik weet dat m’n eigen jongens niks hebben. Sommige moeder vertelden in tranen dat het slecht met hun zoontje zal aflopen, omdat hij nergens kan voetballen. De impact is enorm. Er is nooit aan deze jongens gedacht. Niet door het bestuur, niet door de gemeente en niet door de rechter of andere clubs”.

Dat voetbalclub Hercules inmiddels heeft aangeboden een deel van de Haaglandia-leden te willen overnemen, is volgens Rashid geen oplossing. ,,Zij spelen op een te laag niveau. Er zijn bij Haaglandia jongens bij die met twee vingers in de neus een BVO (betaald voetbal, red.) zouden kunnen halen. We hadden zelfs al contact met Feyenoord en ADO, maar dat alles zijn we nu kwijt”.

De KNVB heeft inmiddels diverse reacties bnnengekregen, onder meer van Anja van der Meij, wier zoon in de B1 voetbalt. ,,Ik heb te maken met een zoon die boos, verward en verdrietig is”, schrijft Van der Meijs. ,,Als hij veel lager moet gaan spelen, is dat geen uitdaging en kan hij zich niet verder ontwikkelen. Als een gymnasium omvalt, doe je je kind ook niet op een vmbo omdat alleen daar nog plek is”.