Nieuws/Buitenland
378821
Buitenland

Hollande: ’Turken riskeren escalatie’

PARIJS - De Turkse militaire inmenging in Noord-Syrië kan leiden tot een escalatie van de oorlog daar. Daarvoor waarschuwt de Franse president Hollande die alle strijdende partijen oproept de wapens neer te leggen en de vredesbesprekingen te hervatten.

Na de Russen een jaar geleden zijn het nu de Turken die de keuze hebben gemaakt om hun leger op Syrisch grondgebied in te zetten in de strijd tegen IS, zei Hollande dinsdag tijdens een bijeenkomst van Franse ambassadeurs. „Deze veelvoudige, tegenstrijdige interventies brengen risico’s van escalatie met zich mee”.

Hollande zei begrip te hebben voor de strijd tegen de terroristen, gezien de aanslagen die Turkije recent te verduren kreeg. Turkije valt in Syrië echter ook Koerdische troepen aan die samen met Frankrijk tegen IS vechten.

Verder zei de president dat Moskou zijn ogen niet mag sluiten voor berichten over aanvallen met chemische wapens dor de Syrische regering. Hij vroeg om hulp van de Russen bij het opstellen van een resolutie in de Veiligheidsraad die de aanvallen veroordeelt.