Nieuws/Binnenland
378836
Binnenland

Haagse ouders boos op systeem op basisschool

’Scholenloterij voor kleuters is oneerlijk’

Ouders vinden het aanmeldsysteem voor groep 1 een probleem.

Ouders vinden het aanmeldsysteem voor groep 1 een probleem.

Den Haag - Het Haagse aanmeldsysteem voor vierjarigen op de basisschool is volgens critici een oneerlijke tombola, waarbij gestresste ouders strategisch moeten gokken om een plek voor hun kind te bemachtigen. Een groep boze ouders is tegen het systeem in het geweer gekomen en ook de VVD wil snel verandering.

Ouders vinden het aanmeldsysteem voor groep 1 een probleem.

Ouders vinden het aanmeldsysteem voor groep 1 een probleem.

De basisscholen en de gemeente Den Haag hebben in 2012 afspraken gemaakt over het aanmelden van nieuwe leerlingen voor groep 1. Na de eerste verjaardag kunnen ouders hun zoon of dochter via één centrale website op slechts één basisschool inschrijven. Daarbij is te zien hoeveel plaatsen er zijn en hoeveel aanmeldingen er al zijn. Het is dan afwachten of een kind wordt toegelaten.

In een brief aan onderwijswethouder Van Engelshoven klagen de ouders van de Facebookgroep ’Ouders voor eerlijke schoolkeuze Den Haag’ over het systeem. Initiatiefneemster en ouder Daniella Strik: „In Noord-Ierland en Engeland mogen dit soort systemen zelfs helemaal niet, omdat het oneerlijk is en te veel tijd, stress en energie vergt van de ouders.”

De ouders hekelen de ontransparante procedure en het feit dat zij als ouders nooit betrokken zijn bij de totstandkoming. In plaats van voor de beste school te kiezen schrijven ze zich nu noodgedwongen strategisch in op de school waar de kans op plaatsing het grootst lijkt. Onvrede is er ook over de aanmeldleeftijd van één jaar. Een verhuizing is dan een probleem, maar ook is nog niet in te schatten wat voor school het best bij het karakter van een kind past.

Het systeem kwam tot stand omdat alle scholen andere regels hanteerden, ouders hun kinderen bij vele scholen inschreven en er enorme wachtlijsten waren bij populaire scholen. Volgens onderwijswethouder Ingrid van Engelshoven werkt het nieuwe systeem prima, zo zei ze eerder, en komt 93 procent van de kinderen op de school van de eerste keuze terecht.

VVD-raadslid Arjen Lakerveld is het er niet mee eens. „Het is een plaatsingsbingo. Als er op een school meer aanmeldingen zijn dan plaatsen, dan ga je je kind niet daar inschrijven. Dan kies je strategisch.” De liberalen pleiten voor wijzigingen. „Het systeem hoeft niet in de prullenbak, maar wel aangepast. De aanmeldleeftijd moet naar drie jaar en ouders moeten op meerdere scholen kunnen inschrijven.”