Nieuws
378879
Nieuws

ING verlaagt spaarrente als eerste naar 0,3%

Amsterdam - Het aftellen voor spaarders naar nul is nu echt begonnen. ING maakt maandagavond bekend dat de rente op de meest voorkomende spaarrekening per 1 september van 0,4 naar 0,3% gaat.

De mededeling staat in een mail van ING aan haar klanten die op Twitter circuleert en waaruit het FD citeert.

Voor iedere honderd euro aan spaargeld krijgen ING-klanten vanaf donderdag nog maar drie dubbeltjes aan rente. De bank wijt de verlaging aan de extreem lage marktrente. Bij vorige verlagingen was ING ook de eerste, maar volgden de andere grootbanken ABN Amro en Rabobank snel.

Iets meer dan een jaar geleden, eind juli 2015, stonden de belangrijkste spaartarieven bij de grootbanken nog op een bij nader inzien duizelingwekkend hoge 0,8%. Nu de nul akelig dichtbij komt, zal opnieuw de vraag rijzen of banken consumenten voor hun spaargeld laten betalen – en dus een negatieve rente gaan heffen.

De bescherming die klanten van Belgische banken hebben – daar moet minimaal 0,11% aan rente worden uitgekeerd – bestaat in ons land niet. Zakelijke klanten van ABN Amro kregen onlangs al te horen dat ze rekening moeten houden met een negatieve rente.