Nieuws
378881
Nieuws

'Zwartspaarders rekken en sluizen geld weg'

Met jarenlang rekken van belastingonderzoek, geven zwartspaarders zichzelf de gelegenheid om hun vermogen weg te loodsen. Zij komen daar vaak mee weg.

Dit blijkt uit een memo van de Coördinatiegroep Constructiebestrijding (CCB) van de Belastingdienst aan de Tweede Kamer waarover BNR dinsdag bericht.

Als de belastingplichtige ontkent het vermogen te hebben, moet de fiscus dat aantonen, maar kan dat niet altijd. Daarop krijgt de belastingplichtige een schikking thuisgestuurd, waarop hij moet bewijzen het geld niet te hebben.

Aanvechten

In de praktijk wordt die schikking aangevochten, wat met de hele rechtsgang en alle procedures tot zeven jaar kan duren. In die periode heeft de zwartspaarder de tijd om zijn geld weg te sluizen. Dat baart de CCB zorgen.

Volgens Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit, tegenover BNR is dit tijdrekken een 'merkwaardig fenomeen'.

Probleem

De hoogleraar stelt tegenover BNR dat de kans dat weggesluisde geld altijd onzichtbaar klein is. De fiscus zal binnen afzienbare tijd over die informatie kunnen beschikken. ,,Dan is het de vraag of dit nu een heel groot probleem is", stelt hij tegenover BNR.