Nieuws
378904
Nieuws

'De pestkop vroeg waarom God donkere mensen had gemaakt'

Deze week is het aan leerlingen in Noord-Nederland de beurt om weer naar school te gaan. Angela Landveld (39) herinnert zich haar eerste week in de brugklas maar al te goed. "Na een leuke basisschooltijd, werd alles ineens anders. Een pestkop verknalde een groot gedeelte van mijn middelbare schoolperiode voorgoed."

"Ik ging onbevangen naar de middelbare school. Hoewel ik op de basisschool een van de weinige donkere kinderen was, heeft dit nooit voor problemen gezorgd. Ik had een beste vriendin en een aantal vrienden. Ik stond er niet eens bij stil dat ik wel eens gepest zou kunnen worden."

Fiets in de sloot

Dat onbezorgde gevoel verdween al in de eerste week van de brugklas. Na een sportdag, bedoeld om de klas hechter te maken, lag Angela's fiets in de sloot. Het zadel is kapot.

"Ik vond het vreemd dat de fiets daar lag, maar zocht er niet direct opzet achter. Ik had 'm waarschijnlijk niet goed neergezet. De volgende dag begon een jongen in de klas mij uit te schelden. Hij noemde mij zwarte nikker en riep dat ik terug moest naar mijn eigen land. Toen viel bij mij het kwartje. Hij had die fiets in de sloot gegooid!"

Lopend naar huis

De incidenten volgden elkaar in rap tempo op. Angela's jas werd voortdurend verplaatst aan de kapstok, de scheldpartijen hielden aan en regelmatig vond ze haar fiets terug met platte banden. 'Het ventiel was weggegooid, ik kon geen kant op. Ik moest dan naar huis lopen.'

Lees verder op VROUW: "Ik heb me altijd groot proberen te houden, maar één keer brak ik..."