Nieuws/Binnenland
378927
Binnenland

Dodelijk jaar voor Nederlandse alpinisten

RARON - Weer is een Nederlandse alpinist om het leven gekomen. Een 64-jarige man maakte maandag een dodelijke val in het zuiden van Zwitserland. Sinds mei van dit jaar kwamen zeker vier Nederlandse klimmers om in de bergen.

Samen met een andere Nederlander en drie andere klimmers was de 64-jarige man op pad in de Monta Rosa, een gebied in het zuiden van Zwitserland, vertelt Joachim Driessen. Hij is de voorzitter van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging, waar het slachtoffer lid van was. ,,Het is erg warm in Zwitserland, waardoor de sneeuw erg zacht is. Vermoedelijk heeft hij een misstap gemaakt. Technisch lijkt alles in orde te zijn geweest. Gelukkig zaten de klimmers niet aan elkaar met een touw, anders hadden we nu twee slachtoffers gehad.’’

Wat precies fout is gegaan, moet blijken uit het relaas van de andere klimmers. Daar was maandagavond nog geen contact mee geweest. Mede daarom zijn meer details over wie het slachtoffer is nog niet bekend gemaakt. ,,Maar het was niet iemand die onbezonnen te werk ging. Hij gaf ook workshops en cursussen voor ons. De klim naar de Castor (de berg waar het mis ging) is technisch niet heel lastig en daarom ook populair. Maar je moet wel oppassen en niet vallen’’, wijst Driessen op de steile wanden naast de dunne richels van de Alp.

Zesde klimmer

Dat werd maandag pijnlijk duidelijk. De omgekomen Nederlander was de zesde bergbeklimmer die in een etmaal tijd verongelukte op de flanken van de 4200 meter hoge berg op de grens tussen Zwitserland en Italië.

Maandagochtend werden de lichamen van twee Duitse klimmers gevonden, onderaan de steile wand waar ze vanaf waren gevallen. Drie Zwitsers werden zondag vermoedelijk het slachtoffer van de zachte sneeuw; een sneeuwrichel zou het onder hun voeten hebben begeven. Reddingswerkers rukten in alle gevallen uit, maar konden slechts de lichamen bergen.

Het is zeker niet de eerste keer dat dit seizoen een Nederlandse alpinist omkomt tijdens een verblijf in het hooggebergte. Twee weken geleden nog kwam de 49-jarige Guido Vallinga om in Oostenrijk. In juli viel een Nederlander in de Franse Alpen in een ravijn. Op de Mount Everest kwam in mei de 35-jarige Eric Arnold om door hoogteziekte. Sinds die maand is bovendien Christiaan Wilson vermist in de Himalaya. De Nederlander daalde af van de Dhaulagiri, een van de hoogste pieken van de wereld, maar is sindsdien spoorloos.