Nieuws/Buitenland
379288
Buitenland

Rajoy bouwt met liberalen verder aan kabinet

MADRID - De liberale Spaanse partij Ciudadanos heeft zich bedacht en wil de conservatieve premier Mariano Rajoy toch aan een nieuwe kabinetstermijn helpen. De liberalen en de conservatieven hebben nog wel de steun van anderen nodig om een meerderheidsregering te kunnen vormen en die is voorlopig ver weg.

Ciudadanos is een van de uitdagers van de twee traditionele Spaanse bestuurderspartijen, de conservatieve PP en de sociaaldemocratische PSOE. De partij zette sterk in op corruptiebestrijding en weigerde aanvankelijk haar steun te verlenen aan een tweede regeertermijn voor Rajoy, wiens PP achtervolgd wordt door corruptieschandalen. De partijen hebben elkaar echter afgelopen week op tal van beleidsterreinen gevonden en Ciudadanos staakt daarom zijn verzet.

Een meerderheid in de Cortes, de Spaanse Tweede Kamer, ligt voor Rajoy ook met de steun van de liberalen nog niet in het verschiet. Hij zou ook een vergelijk moeten treffen met zijn grote rivaal, PSOE-leider Pedro Sánchez, of enkele van diens fractieleden moeten weten los te weken.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd